Home » , » Φάμπρικα διώξεων σε βάρος εργαζομένων

Φάμπρικα διώξεων σε βάρος εργαζομένων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 | 11:10 μ.μ.

Φάμπρικα διώξεων σε βάρος εργαζομένων έχει στηθεί με το νέο πειθαρχικό κώδικα δημοσίων υπαλλήλων (αποτελεί τμήμα του Υπαλληλικού Κώδικα) όπως αυτός διαμορφώθηκε με το νόμο 4093/2012, το νόμο δηλαδή εφαρμογής του λεγόμενου «τρίτου μνημονίου».

Οι νόμοι 4057 και 4093/12 και εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας  (Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012) για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών αποτελούν ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο αξιοποιεί κάθε πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα του εργαζόμενου για να τον οδηγήσει στη διαθεσιμότητα και την απόλυση. Το πλαίσιο αυτό έχει δοθεί για όλο το δημόσιο.

Να κάποια από τα κριτήρια της απόλυσης σύμφωνα μ΄ αυτή την εγκύκλιο :

Άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δημοκρατία.

Απρεπής ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός ή εκτός της υπηρεσίας.

Ασέβεια και απείθεια προς τη διοίκηση.

Ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες.

Με δυο λόγια, ό,τι και να κάνει ένας εκπαιδευτικός, ένας δημόσιος υπάλληλος, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την απόλυσή του. Ήδη υπάρχουν πολλά παραδείγματα συναδέλφων μας οι οποίοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Η εποχή του «καρότου και του μαστίγιου» είναι πλέον παρελθόν. Είμαστε στην εποχή «του φίμωτρου και του μαστίγιου». Με τα νέα μέτρα, με τα πειθαρχικά δίκαια, θωρακίζουν το σύστημά τους, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Στην κυριολεξία να τον φιμώσουν.
Το μήνυμα είναι σαφές: ή υπάκουος και οσφυοκάμπτης, ή χωρίς δουλειά.

Ασκούν την εξουσία του κεφαλαίου, με το βούρδουλα, το φόβο της πείνας και της απόλυσης.
Φυσικά το νέο πειθαρχικό αστικό δίκαιο στηρίζεται πάνω στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, στο Καθηκοντολόγιο, στα Π.Δ. 200 και 201 για τη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Όλο αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο μαζί με τις νέες πειθαρχικές διατάξεις στοχεύει να τσακίσει κάθε αντίσταση για να περάσουν την πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Με το νέο πειθαρχικό κώδικα, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου εξυπηρετούν άμεσους στόχους, αλλά και στόχους μακρόπνοης διάρκειας.

Πρώτον, είναι φανερό ότι ο πειθαρχικός κώδικας θα χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθεί ο στόχος των χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο.

Δεύτερον, υπηρετεί τη μείωση των κρατικών δαπανών μέσω της μείωσης του προσωπικού λόγω απολύσεων αλλά και των αποδοχών για όσο διαρκεί η αυτοδίκαιη αργία.

Τρίτον, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης του χαφιεδισμού, αφού ο κάθε «θιγόμενος» πολίτης μπορεί να «καρφώσει» για τους δικούς του οποιουσδήποτε λόγους τον δημόσιο υπάλληλο.

Τέταρτον, αποτελεί εργαλείο τρομοκράτησης και υποταγής των εργαζομένων, αφού όποιος αντιστέκεται στις κυβερνητικές εντολές που υλοποιούν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς διώκεται.

Πέμπτον, η ίδια βιομηχανία διώξεων στη βάση που πειθαρχικού κώδικα λειτουργεί «παραδειγματικά» για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, γενικεύοντας το κλίμα κρατικής τρομοκρατίας.

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, του Καθηκοντολογίου, των Π.Δ. 200 και 201.

Κατάργηση των Ν. 4093/2012 και ειδικότερα της υποπαραγράφου Ζ3, του 4057/13 και της εγκυκλίου  (Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012).

Να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη απαράδεκτη και επικίνδυνη εγκύκλιος, με την οποία επί της ουσίας επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του Δ.Υ. καταργώντας στην ουσία και αυτό το "τεκμήριο της αθωότητας".

To εκπαιδευτικό κίνημα με τη στάση και τη δράση του έχει διαχρονικά υπερασπιστεί και επιβάλλει  τη δημοκρατία στο σχολείο. Στήριξε πάντα τους εκπαιδευτικούς, που βρέθηκαν απέναντι σε αυθαιρεσίες και διοικητικό αυταρχισμό, από όπου κι αν αυτός εκδηλωνόταν. Απέναντι στη χειραγώγηση των συναδέλφων υπερασπίζει τον αποφασιστικό ρόλο και τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, κι απέναντι στην  αντιεκπαιδευτική πολιτική υπερασπίζει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση. Αγωνίζεται για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες, ένα σχολείο των όλων και των ίσων. Γι αυτό αντιπαλεύει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, δημιουργούν ένα φτηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς, ένα σχολείο για «λίγους και εκλεκτούς» ένα σχολείο που αποψιλώνεται από κάθε πρόγραμμα αντισταθμιστικής αγωγής (ενισχυτική διδασκαλία, τάξεις υποδοχής, τμήματα ένταξης, κλπ) αναπαράγοντας και βαθαίνοντας τις ανισότητες.

Σ' αυτή την κατεύθυνση  στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας των 30ου και 22ου Δημοτικών Σχολείων Περιστερίου, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τα οποιαδήποτε προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα να αντιμετωπίζονται μέσα στις ισχύουσες αρμοδιότητες των θεσμικά κατοχυρωμένων οργάνων χωρίς τον χαρακτήρα της ποινικοποίησης.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς το σύλλογο διδασκόντων των 30ου και 22ου  σχολείων, που τόσες μέρες  δίνουν τη μάχη για να υπερασπίσουν την ίδια την υπόστασή τους, ως κυρίαρχων συλλογικών οργάνων για  τη λειτουργία των σχολείων, και να δηλώσει σε κάθε κατεύθυνση πως στέκεται ενεργά και ανυποχώρητα στο πλευρό των συναδέλφων μας που αγωνίζονται για να μην περάσει ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός στην εκπαίδευση. Σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι.

. Δε θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση της ουσιαστικής λειτουργίας και του αποφασιστικού ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.

Υπερασπιζόμαστε τη συλλογική ευθύνη και τον αποφασιστικό ρόλο των Συλλόγων διδασκόντων μέσα στο σχολείο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                   ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                    ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger