Home » , » Μια ωραία ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του Σύριζα

Μια ωραία ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του Σύριζα

Από giorgis , Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 | 4:31 μ.μ.

Του Γ .Γ.

Μια ωραία ατμόσφαιρα επικρατεί στο εσωτερικό του Σύριζα, εν όψει του Συνεδρίου του. Μηχανισμοί, προκάτ διαδικασίες, φραξιονισμοί και δεν συμμαζεύεται είναι στην ημερήσια διάταξη. Και για να μην με χαρακτηρίσει κανένας κακοπροαίρετο και ότι κατασκευάζω σενάρια και φαντασιώνομαι καταστάσεις  για να θίξω την "αυριανή αριστερή κυβέρνηση" της χώρας να δώσω τον λόγο στα ίδια μέλη του Σύριζα για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δημοσιεύονται σε ένα έντυπο φίλα προσκείμενο στον Σύριζα. Στην εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" που κυκλοφορεί σήμερα.

Απόσπασμα από άρθρο που υπογράφει ο Στέλιος Ελληνιάδης με δικές μου υπογραμμίσεις: 

"Εκλέχτηκα 15ος στην Κεντρική Επιτροπή, μεταξύ 711 υποψηφίων. Και τώρα προβληματίζομαι εάν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα. Ο λόγος είναι ότι δεν έκανα τίποτα σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Για την ακρίβεια, δεν μου ζητήθηκε να κάνω τίποτα. Δεν με κάλεσε κανείς από τη γραμματεία, τη μικρή και τη μεγάλη, ούτε μου ανατέθηκε κάποιο καθήκον, κάποια αποστολή, κάποια δουλειά, τέλος πάντων. Ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη μου για οτιδήποτε.

Μάλιστα, δεν είχα ούτε την ευκαιρία να μιλήσω στις λίγες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σε αντίθεση με άλλους που μίλησαν σε όλες και μάλιστα, μερικοί, «κληρώνονταν» πάντοτε να μιλήσουν στην αρχή ή στο τέλος που η αίθουσα των συνεδριάσεων ήταν γεμάτη, ενώ στις πάμπολλες ενδιάμεσες ώρες μιλούσαν -κατά κανόνα- οι σύνεδροι από την επαρχία, όταν οι καρέκλες ήταν άδειες.

Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ψηφίζω στο τέλος του διημέρου μια πολυσέλιδη διακήρυξη θέσεων γενικού περιεχομένου. Η αλήθεια είναι ότι νόμιζα ότι η εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή ενός αριστερού κόμματος σήμαινε μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερα καθήκοντα. Δεν ισχύει. Αλλά και η διαδικασία εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής είχε γίνει με παράδοξο τρόπο. Σχεδόν τα μισά της μέλη διορίστηκαν χωρίς να εκλεγούν. Είναι αυτό δημοκρατικό;".

Και μετά τα άκρως περιγραφικά και κατατοπιστικά για τις εσωκομματικές διαδικασίες του Σύριζα που μας περιέγραψε ο Σ. Ελληνιάδης, κάνουμε στάση σε ένα άλλο κείμενο της ίδια εφημερίδας που υπογράφει ο Σωκράτης Μαντζουράνης:

 Ένα άλλο Συνέδριο είναι εφικτό Ένα άλλο Κόμμα είναι αναγκαίο

Γιατί, ρε γαμώτο, να είμαι πάλι υποχρεωμένος να σκύψω το κεφάλι ντροπιασμένος και να σωπάσω;
Ο Γιάννης είναι προοδευτικός και έντιμος άνθρωπος, παλιός συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στις ΔΕΚΟ, που εδώ και κάποια χρόνια τους τα βρόντηξε.
-Τους σιχάθηκα, ρε φίλε, μου έλεγε. Στο τέλος, κόντευα να σιχαθώ και τον εαυτό μου.

Άρχισε να γυροφέρνει μια το ΚΚΕ, μια τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά καταστάλαξε σε μας. Τις προάλλες με πήρε, έντρομος, τηλέφωνο:
-Τι είναι αυτά, βρε σύντροφε; Τι χάλια είναι αυτά; Εγώ τα βρόντηξα για να ξεφύγω από λίστες και «λίσταρχους» και φράξιες και παρασυναγωγές και τώρα μου τα ξαναφέρνετε σαν δημοκρατία και πλουραλισμό; Ξέρεις τι μου είπαν οι... σύντροφοι της οργάνωσης μου, όταν μου έβαζαν στο χέρι ένα χαρτάκι με τέσσερα ονόματα; «Εσύ ξέρεις απ' αυτά. Θα βρεθούμε στις 9 το βράδυ για να δούμε τι θα κάνουμε παραπέρα». Και ούτε που με άκουσε, όταν του είπα πως «αυτά» μ' έκαναν να τους σιχαθώ και να φύγω. Εσείς, ρε φίλε, πάτε να τους ξεπεράσετε. Είσαι Κεντρική Επιτροπή, μάστορα, κι έχεις ευθύνη για τούτα τα ρεζιλίκια. Έκλεισε το τηλέφωνο, χωρίς να πει ούτε ένα «γεια». Ντράπηκα και θύμωσα. Γιατί, βρε σύντροφοι;
Γιατί πρέπει να αρχίζουμε να χτίζουμε κάτι καινούργιο, με τα πιο φθαρμένα υλικά;
Γιατί να φτιάχνουν το «κόμμα των μελών» οι μηχανισμοί των στελεχών;

Γιατί η εσωκομματική δημοκρατία να «οικοδομείται» από παρασυγκεντρώσεις και λίστες; Γιατί, σώνει και καλά, πρέπει «οι δικοί μας» να έχουν την πλειοψηφία στα όργανα του νέου κόμματος; Να την κάνουν τι;
Γιατί οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να ποσοστοποιούνται για να επιβληθούν, αντί να δοκιμάζονται στη συντροφική αντιπαράθεση και στην πράξη;

Γιατί νέοι άνθρωποι να μετατρέπονται σε ταλιμπάν «τάσεων» και αξιόλογοι αγωνιστές σε εκλογομάγειροι παλιάς κοπής;

Γιατί η γνήσια αγωνία χιλιάδων απλών ανθρώπων για μια άλλη πολιτική, για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη κυβέρνηση, να χαραμίζεται σε μια ανόητη κυβερνολαγνεία; Γιατί όλα τούτα και άλλα τόσα ντροπιαστικά, που τούτες τις μέρες κυριαρχούν στη σύγκληση του 1ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θεωρούνται λογικά, φυσιολογικά, συχνά αναγκαία και απαραίτητα για ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα;

Όλοι το ξέρουν πως όλα τούτα τα τερτίπια και τα «κόλπα» είναι η προίκα των πιο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων του χθες και του σήμερα και όμως κανείς τους δεν ντρέπεται που τα εφαρμόζει και τα υπερασπίζεται, κανένα στέλεχος δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει ένα συγνώμη για τούτη την κατάντια.

Δεν είναι όλα τούτα σύντροφοι, απαραίτητα μέτρα για πλουραλιστική εκπροσώπηση ιδεών. Είναι απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη νομή μιας πιθανής μελλοντικής κυβερνητικής εξουσίας.
Δεν είναι καν απαράδεκτη για αριστερούς, πάλη ιδεών και απόψεων. Είναι διαγκωνισμός για εξουσία που κάποιοι τη βλέπουν να έρχεται.

Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η ζωή, οι κοινωνικές διεργασίες, θα επιβάλουν κάποτε αυθεντικά συνέδρια αριστερών κομμάτων, συνέδρια χρήσιμα για το λαό και όχι για κομματικούς ιδιοκτήτες.
Όπως και να έχει, το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει από πολλές απόψεις πολύ ενδιαφέρον, για πολλούς. Ένα εύχομαι από καρδιάς. Να είμαι ο μόνος που αισθάνεται καλά, γιατί δεν είμαι αντιπρόσωπος, σ' ένα Συνέδριο που το περίμενα και το πάλευα πάνω από δέκα χρόνια.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 18 σχόλια

Ανώνυμος
6 Ιουλίου 2013 στις 5:03 μ.μ.

"Το ΠΑΣΟΚ είναι δω ενωμένο δυνατό..."

Ανώνυμος
6 Ιουλίου 2013 στις 5:28 μ.μ.

Ενα παρομοιο χαρτακι με 4 ονοματα εχω κι εγω στα χερια μου.Σοκαριστηκα οταν μου το εδωσαν. Οι μηχανισμοι καλα κρατουν.

Ανώνυμος
6 Ιουλίου 2013 στις 6:36 μ.μ.

Πραγματικά μου προκαλεί αδιαφορία η στάση των παραπάνω ατόμων.

Όχι τόσο γιατί δεν το περίμενα, αλλά γιατί οι παραπάνω είναι οι ίδιοι που θα στηρίξουν τον μηχανισμό που τώρα φτύνουν.

Ας ελπίσουμε ο έντιμος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ξεπεράσει τις αυταπάτες που τους σπέρνουν οι ηγεσίες τους για το νεοΠΑΣΟΚ του Τσιπρα.

Ανώνυμος
6 Ιουλίου 2013 στις 6:39 μ.μ.

Ελπίζω να υπερβούν τον εαυτό τους και να μην αποδειχθούν κατώτεροι τόσο δύσκολων περιστάσεων. Πλέον ξέρω πως το μόνο που έχουμε να περιμένουμε με τέτοια πολιτική συνείδηση είναι η απογοήτευση, αλλά οι πολίτες και το πολίτευμα δεν θα αντέξουν δεύτερο ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο γρήγορα τουλάχιστον.

Τι καύλα τους πιάνει με την εξουσία, αδυνατώ να το φανταστώ. Προσωπικά η ευθύνη μου φάνηκε ασήκωτη κάθε φορά που φαντάστηκα τον εαυτό μου σε θέση τέτοιας ισχύος. Από την άλλη η πολιτική είναι ο τόπος της μετριότητας και ανέκαθεν ήταν κυρίως οι ανεύθυνοι που διαμόρφωναν την ιστορία.

Θα δούμε.

Ανώνυμος
6 Ιουλίου 2013 στις 6:56 μ.μ.

Απολυτως κ α μ μ ια εκπληξη!Τι πιο φυσιολογικο σε τετοιους εσμους και παραμαζωματα?

Ανώνυμος
6 Ιουλίου 2013 στις 7:03 μ.μ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολυτασικό και οχι συγκεντρωτικό τα ιδεολογικά ρεύματα λειτουργούν ανοιχτά και η εκλογή των οργάνων του μπορούν να εκλέγονται με απλή αναλογική όποτε και αν ζητηθεί!
Που το πρόβλημα!

POL-POT
6 Ιουλίου 2013 στις 10:00 μ.μ.

Παρτε και ενα πολυπριζο με διακοπτη ασφαλείας για να μην καειτε στο τελος.Αλλωστε χαρατσι δεν πληρωνετε με τοσες τασεις που εχετε γιατί ανηκετε στο βιομηχανικο ρευμα.Το πολύ πολύ να σας το χρεωσει ο λαος στο τελος γιατί δεν θα αντεξει αλλη ΠΑΣΟΚΙΛΑ

6 Ιουλίου 2013 στις 10:36 μ.μ.

Αυτό που εμφανίζετε ως άρθρο του κου Ελληνιάδη υπάρχει κάπου άραγε ή μόνο στο blog σας;

Ανώνυμος
6 Ιουλίου 2013 στις 10:43 μ.μ.

Πόσο καμένος (από ρεύμα;) πρέπει να είναι κανείς για να χρησιμοποιεί το όνομα pol-pot.

Τόση άγνοια; Τόση αφασία; Καθόλου ντροπή;

6 Ιουλίου 2013 στις 11:13 μ.μ.

Τι εννοείς santasyriza όταν γράφεις "Αυτό που εμφανίζετε ως άρθρο του κου Ελληνιάδη"; Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να επικαλούμαστε γραφόμενα ενός στελέχους του Σύριζα που δεν υπάρχουν;

Το έγραψα και στην ανάρτηση. Το κείμενο του Σ. Ελληνιάδη είναι ένα απόσπασμα από δισέλιδο άρθρο του που υπάρχει σήμερα στην εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς".

7 Ιουλίου 2013 στις 12:46 π.μ.

Συγγνώμη, παράβλεψα πως αναφερόσουν στην έντυπη έκδοση. Και οι δύο σύντροφοι καλά κάνουν και γράφουν ότι γράφουν. Γι αυτό γίνεται τούτο το Συνέδριο, για να γίνουμε καλύτεροι. Κι αν δεν γίνουμε, η ιστορία θα μας προσπεράσει και θα πάρουν άλλοι σειρά. Κρίμα όμως θα είναι γιατί η καταστροφή θα ολοκληρωθεί και πολύς χρόνος θα χαθεί ... Ίδωμεν.
Να μας ευχηθείς καλή επιτυχία!

Ανώνυμος
7 Ιουλίου 2013 στις 9:47 π.μ.

ενώ στο ΚΚΕ που με χαρτάκια δεν εξέλεξαν τον Μπογιόπουλο η ατμόσφαιρα είναι μια χαρά!
Ναι υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα και προσπαθούν να καταγραφούν.
Ναι υπάρχουν αδυναμίες γιατί δεν εχει συγκροτηθεί ακόμα ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ.
Ναι υπάρχει ωραία ατμόσφαιρα γιατί μιλάμε ελεύθερα, εκφραζόμαστε ελεύθερα, σε αντίθεση με την μουγκαμάρα και την υποχρεωτική γραμμή που υπάρχει αλλού και γιατί ξέρουμε ότι θα νικήσουμς
Όσο για τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ ... ας σταματήσουν να πλακώνονται μεταξύ τους μπροστά σε κόσμο και μετά να γράφουν παπαριές...

Ανώνυμος
7 Ιουλίου 2013 στις 2:12 μ.μ.

"ενώ στο ΚΚΕ που με χαρτάκια δεν εξέλεξαν τον Μπογιόπουλο η ατμόσφαιρα είναι μια χαρά!"...

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΣΥΡΙΖΟ-ΜΛΚ...

Ανώνυμος
7 Ιουλίου 2013 στις 4:34 μ.μ.

Ας σταματήσει πια να ασχολείται ο καθένας με το μαγαζάκι του και να πλακώνεται με τους άλλους σαν τους κάφρους των γηπέδων.

Δεν καταλαβαίνετε ότι κάνετε ζημιά σε ολόκληρο το κίνημα και αυτός ο τσακωμός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το κίνημα είναι σε ύπνωση;

Καφρίλα και Αριστερά έπρεπε να είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Ποια είναι εν πάσει περιπτώσει η ηθική ανωτερότητα της Αριστεράς για την οποία πολλοί από μας παινευόμαστε;

Ανώνυμος
8 Ιουλίου 2013 στις 10:49 π.μ.

Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δεις χαρτάκια που κυκλοφόρησαν!

Ανώνυμος
8 Ιουλίου 2013 στις 4:59 μ.μ.

Ο τίτλος και η φωτό της ανάρτησης θα μπορούσε να είναι κάλλιστα των ΝΕΩΝ, του ΕΘΝΟΥΣ, της ΕΛ.ΤΥΠΟΥ, του ΜΕGA, κ.λπ. Αυτό πίστεψα όταν το είδα στο fb.
Ε, τι άλλο να πω...

ΥΓ. Προς ΚΚΕ-μλκ:
Πραγματικά, όχι άλλο κάρβουνο... ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Ανώνυμος
9 Ιουλίου 2013 στις 12:35 π.μ.

@ Ανώνυμο 4:59. Όλοι οι κομμουνιστές είμαστε ξύπνιοι. Το νέο συστημοπασοκ που φτιάχνει ο συριζα δεν το θέλουμε, δεν το ψηφίζουμε γιατι πάλι κάποια λαμόγια του πασοκ θα βολέψει. Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΛμλ, ΚΚΕ και όχι καρέκλες στους φωτόπουλους, στον κουρουμπλή, στη σακοράφα, στην κατσέλη, στον αρσένη, στους πασκιτες και στους κουβελαίους(;). Όποιος αντέξει!!!

9 Ιουλίου 2013 στις 1:47 π.μ.

Σ αυτό το μπλοκ κάθε συντελεστής του μπορεί να γράψει την άποψη του. Και τουλάχιστον σε ότι με αφορά έχω επανειλημμένα κριτικάρει και το ΚΚΕ όπως και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Δεν ήρθε σε γνώση μου κάποιο δημοσίευμα ή καταγγελία να κυκλοφόρησαν "χαρτάκια" στο συνέδριο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως γράφει ο 10.49.
Αν ξέρει κάτι περισσότερο από μας να μας το πει.

Επίσης, προσωπικά μιλώντας, τις ενστάσεις μου απέναντι στο εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τις διατύπωσα μιλώντας με ένα στέλεχος της που εκτιμάω πάρα πολύ. Τον Αγγελο Χάγιο.

Εδω το σχετικό βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=D0nQlcszk40

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger