Home » , , » Ξεπουλάνε την χώρα

Ξεπουλάνε την χώρα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013 | 5:02 μ.μ.

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

Εξοργιστικό είναι αυτό που αποκαλύφθηκε ότι υπέγραψε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για το σε βαθμό γελοιότητας πολυδιαφημισμένο Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ) φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει στη Νότια Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από την Κασπία: η χώρα μας δεν θα εισπράττει... ούτε ένα ευρώ τέλος διέλευσης από το φυσικό αέριο που θα περνά όταν ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία το 2019! Τζάμπα εντελώς παραχώρησε το ελληνικό έδαφος σε μήκος 547 χιλιομέτρων ο Σαμαράς στους Αζέρους, τους Τούρκους και τους Ευρωπαίους για να περάσουν τον αγωγό τους! Δωρεάν εκχώρησε το οικόπεδο!

Το μόνο αναμενόμενο έσοδο του Δημοσίου από τον ΤΑΡ θα είναι κάποια εντελώς ασήμαντα φορολογικά έσοδα ύψους, όπως υπολογίζεται, το πολύ 320 εκατ. ευρώ σε... 15 χρόνια! Δηλαδή 20 με 21 εκατ. ευρώ το χρόνο! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τα έσοδα του... «ενεργειακού κόμβου» του Αντώνη Σαμαρά η Ελλάδα μπορεί, π.χ., μέσα σε μόλις... 60 (!) χρονάκια να καλύψει την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί φέτος, μόνο φέτος, στον ΕΟΠΥΥ και υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ. Το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ, που είναι μέχρι στιγμής 2,5 δις ευρώ, το ξεχρεώνουν τα έσοδα του ΤΑΡ σε... 125 χρόνια, αν όλα πάνε κατ' ευχήν. Εμίρηδες μας έκαναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος!

Ξεπουλάνε τη χώρα

Κάνει λάθος όποιος πονηρός Έλληνας σκέφτεται ότι για να φέρονται τόσο ηλίθια στο θέμα των τελών διέλευσης οι ηγέτες της ΝΔ και των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ θα έχουν σίγουρα εξασφαλίσει κάποια άλλα οφέλη για την Ελλάδα, πολύ σημαντικότερα. Δεν έχουν εξασφαλίσει απολύτως τίποτα. Δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε καν να αγοράζει η χώρα μας φυσικό αέριο από τον αγωγό που θα περνά από τα εδάφη μας! Να αγοράζει, δηλαδή, σε διεθνείς τιμές, όχι προνομιακές!

Για τα μάτια του κόσμου, τα κυβερνητικά λαμόγια λένε ότι δήθεν τώρα η ΔΕΠΑ υπέβαλε προσφορά για να μπορεί να αγοράζει από το 2019 ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζερικό φυσικό αέριο. Παραμύθια! Ποια ΔΕΠΑ; Η ανύπαρκτη;
Πρώτα η ΔΕΠΑ θα πωληθεί αντί πινακίου φακής σε «κολλητούς» της κυβέρνησης Τσολάκογλου με πολλαπλές δουλείες και δεσμεύσεις και έπειτα οι νέοι «μαυραγορίτες» κάτοχοι της θα κάνουν ή όχι προσφορά.

Ο Σαμαράς δεν εξασφάλισε ούτε καν συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινοπραξία που θα εκμεταλλεύεται τον ΤΑΡ όταν λειτουργήσει έναντι της παραχώρησης της ελληνικής γης για τη διέλευση του. Τώρα, λένε, θα αρχίσουν συζητήσεις ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να... αγοράσει -προσοχή, να αγοράσει!- ποσοστό 1 % έως το πολύ 5% της κοινοπραξίας ώστε από το 2019 να συμμετέχει στα όποια κέρδη παρουσιάσει η εκμετάλλευση του ΤΑΡ.

Με άλλα λόγια, θα τους... πληρώσουμε κι από πάνω -και μάλιστα προκαταβολικά!¬για να παίρνουμε γύρω στο 1% των μελοντικών κερδών που θα παρουσιάζει ο ΤΑΡ αφού προηγουμένως έχουν γίνει όλες οι λογιστικές απάτες ελαχιστοποίησης εικονικά των κερδών ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των βασικών μετόχων - Άγγλοι Γερμανών, Γάλλων, Αζέρων και... Τούρκων».

Καλά που είναι και πατριώτης ο Σαμαρά γιατί διαφορετικά μπορεί να μας παγίδευαν οι ξένοι και να μην υπερασπιζόταν άλλος πρωθυπουργός τόσο αποτελεσματικά τα ελληνικά συμφέροντα!

Ελλάδα εναντίον Ρωσίας

Πολύ σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις της κατασκευής του ΤΑΡ στο πολιτικό επίπεδο.
Ο μοιραίος για την Ελλάδα Γιώργος Παπανδρέου, στο ελάχιστο διάστημα που κυβέρνησε τη χώρα, εναρμονιζόμενος με την αμερικανική ενεργειακή πολιτική κατόρθωσε να υπονομεύσει το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Βουλγαριας και Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους αγωγούς αζερικού φυσικού αερίου - δηλαδή τον ΤΑΡ, τον Nabucco ή και τους δύο.

Προηγουμένως, ο Γ. Παπανδρέου είχε ματαιώσει την κατασκευή και του αγωγού μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Η εκδίωξη από τον Σαμαρά των Ρώσων με βρώμικο τρόπο από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ στο φυσικό αέριο προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματίες που συνδέονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, παρόλο που πρόσφεραν λιγότερο από τα μισά λεφτά που έδιναν οι Ρώσοι, οριστικοποίησε το πέρασμα της Ελλάδας στο αντιρωσικό ενεργειακό στρατόπεδο. Έχουμε, μάλιστα, ισχυρή την εντύπωση ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και αν ποτέ σχηματιστεί κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Επίθεση εναντίον της Gazprom», του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, χαρακτηρίζει στον τίτλο της την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ η γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Die Zeit.

Ευνόητο είναι ότι η ένταξη από τον Σαμαρά της Ελλάδας στο αντιρωσικό στρατόπεδο, σε πλήρη διάσταση με την πολιτική που ακολουθούσε ο Κώστας Καραμανλής όταν ήταν αυτός αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός, θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Δεν μπορεί πλέον η Αθήνα να υπολογίζει στη στήριξη της Μόσχας ούτε στις ελληνοτουρκικές διαφορές ούτε στο Κυπριακό, αφού ο Σαμαράς έκανε την Ελλάδα εχθρό της Ρωσίας, συνεχίζοντας την ολέθρια πολιτική του Γ. Παπανδρέου, του οποίου αποδεικνύεται πιστός ομοϊδεάτης και μαθητής...

Όμηροι των Τούρκων!

Δεν είναι όμως ότι η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια μόνο των Ρώσων για ένα θέμα που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Το χειρότερο είναι ότι διαγράφονται ήδη οι απειλητικές σκιές που επιβεβαιώνουν ότι θα υλοποιηθούν οι χειρότερες υποψίες: μέσω του αγωγού ΤΑΡ η χώρα μας θα καταστεί σταδιακά ενεργειακός όμηρος της Τουρκίας!

Οι επαΐοντες συνειδητά υποβαθμίζουν τη σημασία ενός εξαιρετικά σοβαρού γεγονότος. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν πέρσι και υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να κατασκευάζουν από φέτος έναν αποκλειστικά δικό τους αγωγό που θα ξεκινά από την Κασπία στο Αζερμπαϊτζάν, θα περνά στη Γεωργία και έπειτα θα διασχίζει ολόκληρη την Τουρκία, από τα ανατολικά της σύνορα με τη Γεωργία μέχρι τα σύνορα στο ευρωπαϊκό τμήμα της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο Αγωγός της Ανατολίας (ΤΑΝΑΡ) είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ ακριβότερος από τον ΤΑΡ. Έχει μήκος 2.000 χιλιομέτρων (έναντι 847 χιλιομέτρων του ΤΑΡ) και είναι σαφώς ακριβότερος, καθώς προϋπολογίζεται να κοστίσει τουλάχιστον 6 δις ευρώ έναντι 4 του ΤΑΡ. Στον ΤΑΝΑΡ συμμετέχουν με 20% οι Τούρκοι και με 80% οι Αζέροι.

Από τον ΤΑΝΑΡ θα εφοδιάζεται με φυσικό αέριο ο ΤΑΡ. Από τη στιγμή όμως που ο ΤΑΝΑΡ είναι αζεροτουρκικός, ο Ερντογάν και οι κυβερνήσεις της Άγκυρας εν γένει έχουν νομικά και πολιτικά κάθε δικαίωμα να καθορίζουν αυτές πόσο φυσικό αέριο θα παρέχουν στον ΤΑΡ και ποιας προέλευσης θα είναι το αέριο αυτό. De facto οι Τούρκοι γίνονται έτσι άρχοντες του ΤΑΡ!

Για την Ελλάδα αυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, ιδίως αν αρχίσει σταδιακά ο εφοδιασμός και της ελληνικής αγοράς με αζερικό φυσικό αέριο μέσω ΤΑΡ. Η χώρα μας καθίσταται έτσι αντικειμενικά ενεργειακός όμηρος της Τουρκίας στον τομέα του φυσικού αερίου! Όποτε θέλει η Άγκυρα θα περιορίζει ή και θα κόβει την παροχή αερίου προς την Ελλάδα με διάφορα προσχήματα, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι τεταμένες για οποιονδήποτε λόγο.

Αιχμάλωτη και η Κύπρος

Πολύ αρνητική εξέλιξη και για το φυσικό αέριο της Κύπρου συνιστά η κατασκευή του ΤΑΡ, όπως, άλλωστε, το ίδιο θα ήταν και η επιλογή του Nabucco.

Η κατασκευή, μάλιστα, του ΤΑΝΑΡ κάνει τα πράγματα πολύ, πολύ χειρότερα. Ο αγωγός αυτός θα περνά από το Καϊσερί, πολύ κοντά στο λιμάνι του Τζεϊχάν που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο. Με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ολοκληρωτικά διαλυμένο για πάντα, είναι εντελώς αδύνατη η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου -Ελλάδας. Όλες οι ξένες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το κυπριακό φυσικό αέριο θα αποφασίσουν να το διοχετεύσουν στους αγωγούς ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ!

Αυτό παρέχει τεράστια δυνατότητα άσκησης πολιτικών πιέσεων των κυβερνήσεων της Άγκυρας επί της Κύπρου. Να δέχονται ή να μην δέχονται φυσικό αέριο κυπριακής προέλευσης ανάλογα με το αν η Λευκωσία πειθαρχεί ή όχι στις απαιτήσεις τους, αν κάνει ή όχι βήματα νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής του «Αττίλα».

Με την οικτρή οικονομική κατάσταση της Κύπρου, που σύντομα θα γίνει αφόρητη και όλοι οι Κύπριοι θα ψάχνουν για πηγές χρημάτων, αλλά και με Πρόεδρο το φανατικό υπέρμαχο του Σχεδίου Ανάν, Νίκο Αναστασιάδη, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν πραγματικότητα τα πιο εφιαλτικά σενάρια
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 7 σχόλια

4 Ιουλίου 2013 στις 6:54 μ.μ.

Το άρθρο ξεπερνάει τον λεγόμενο ΅"αριστερό πατριωτισμό". Είναι εθνικιστικό.

4 Ιουλίου 2013 στις 7:26 μ.μ.

Ποιός ο λόγος να μη μπει το σχόλιο μου;
Εκτίμηση είναι.

4 Ιουλίου 2013 στις 9:21 μ.μ.

Μα..διαβάσατε τι γράφει;;;

Ανώνυμος
4 Ιουλίου 2013 στις 10:16 μ.μ.

Αυτή την μαλακία κάνουν πολλοί αριστεροί όπως ο avanti_maestro. Παραχώρισαν τον πατριωτισμό στους ναζιστές και να τα αποτελέσματα τώρα.

Που βλέπεις τον εθνισμό ρε φίλε; Ο Δελαστίκ σου γράφει ότι η αστική τάξη της χώρας μας είναι ο καρπαζοεισπράκτορας στους διεθνείς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Ψέματα είναι;

Ανώνυμος
5 Ιουλίου 2013 στις 3:26 π.μ.

Aπλά ο avanti-ma(N)estro είναι ένας ακόμη από εκείνους τους νεο-τρότσκες που κυκλοφορούσαν μέχρι και πριν από μερικούς μήνες με κονκάρδες "Free Syria" που μοίραζε τζάμπα η αμερικάνικη πρεσβεία.
Πριν από καμμιά 15ριά χρόνια, οι ίδιοι λακαμάδες βάφτιζαν... εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα τους UCKάδες και "ανθρωπιστικούς" τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία!

Ανώνυμος
5 Ιουλίου 2013 στις 6:47 π.μ.

ένας ανώνυμος Κνίτης που φαντασιώνεται τροτσκιστές οπαδούς του ΝΑΤΟ, ενώ το κόμμα του έκανε μνημόσυνο στον "αντιιμπεριαλιστή" Μιλόσεβιτς... Η διαλεκτική πάει περίπατο και η μεταφυσική και η μαύρη μαγεία στον Περισσό...

5 Ιουλίου 2013 στις 7:22 μ.μ.

Δυστυχώς για μας, τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς τα λέει ο Δελαστίκ, του οποίου τις αναλύσεις παρακολουθώ ανελιπώς και που πάντα, δυστυχώς για μας , κάνει διάνα. Ο Σαμαράς δεν έκανε τα πράγματα μόνο χειρότερα. Δυστυχώς τα ΄έκανε πολύ-πολύ επικίνδυνα.Και είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε κατεστραμμένοι από χέρι. Αυτοί οι δοσήλογοι, δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας, ως θάπρεπε, αλλά τα συμφέροντα των πατρώνων τους. 'Οπως ακριβώς και ο Ζαβός ( ο Josef Stanley Chand Mineiko ). Και αναρωτιέμε, πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι ο 'Ελληνας, που δεν πιστεύει αυτά που βλέπει αλλά αυτά που ακούει απ' την " πουλημένη πέννα." " Οφθαλμοί ευπυθέστεροι ώτων " έλεγε ο Δημόκριτος , νομίζω.
....Κι η χρυσωμένη, η πρόστυχη, η πέννα η πουλήμένη / που την Αλήθεια φίμωσε, χτυπά και βρίζει / με νταβατζήδες και Εξουσία αγκαλιασμένη / τους άρχοντες του τρόμου λιβανίζει. Πότε θα ξυπνήσετε ρε.!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger