Home » , » Κατέχεις ΜΜΕ; Αξία ανεκτίμητη - Η κυβέρνηση θέλει δημοσιογράφους που θα χτυπούν κάρτα στην παράδοση των non paper κυβερνητικής ενημέρωσης

Κατέχεις ΜΜΕ; Αξία ανεκτίμητη - Η κυβέρνηση θέλει δημοσιογράφους που θα χτυπούν κάρτα στην παράδοση των non paper κυβερνητικής ενημέρωσης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 | 5:16 π.μ.

Της Ματίνας Παπαχριστούδη - "Hot Doc"

Ξαφνικά τα χρεοκοπημένα media, εταιρίες με ζημιές εκατοντά-Ιδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς ελπίδα ανάκαμψης, αλλά με τον κίνδυνο λουκέτου ανά πάσα στιγμή, ξύπνησαν. Εταιρίες οι οποίες κλαψούριζαν και οδύρονταν στις αγορές πως πέφτουν τα έσοδα, η διαφήμιση εξαφανίζεται, έκλεισε η τραπεζική κάνουλα, απέκτησαν ελεγκτή στο κεφάλι τους επιτρόπους...

Όλα αυτά τα γηραιά παραδοσιακά συγκροτήματα που επέβαλαν μέσα σε τρία χρόνια καθεστώς μισθωτής σκλαβιάς για τους δημοσιογράφους τους και αλυσοδεμένης στους στόχους της τρόικα και της κυβέρνησης ενημέρωσης για τους πολίτες. Ξύπνησαν στο ξέσπασμα ενός πολύ ενδιαφέροντος όσο και αποκαλυπτικού πολέμου ανάμεσα τους. Το έπαθλο είναι αυτό που πάντα ήταν: Η ισχύς να εξουσιάζεις την πληροφόρηση, ενημέρωση, χειραγώγηση και καθοδήγηση των πολιτών και να τους μετατρέπεις σε μάζα. Έπαθλο είναι αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της βιομηχανίας media: Η ισχύς της εξουσίας διαμεσολάβησης. Για αυτό το έπαθλο βρέθηκαν ή θα βρεθούν χρήματα, νέοι μέτοχοι - σύμμαχοι, golden boys και giris. Μέχρι και «ανεξάρτητη, ουδέτερη» ενημέρωση μπορεί να παραχωρηθεί... Η σπίθα που άναψε το φιτίλι έτσι ξαφνικά ήταν η απόφαση του ομίλου Βαρδινογιάννη να ενεργοποιήσει ως ενημερωτικό κανάλι το κοιμισμένο στο σαπισμένο σάβανο του λάιφ στάιλ Star Channel.

 Με την είσοδο του Νίκου Χατζηνικολάου για πολιτική εκπομπή και σχολιασμό ειδήσεων, τη Μάρα
Ζαχαρέα ως παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου και πλήθος ακόμη σχολιαστών που σύντομα θα ανακοινωθούν. Η απόφαση του ομίλου, κατά εκτιμήσεις, λήφθηκε μετά την άρνηση των συγκροτημάτων Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη να προχωρήσουν στη συγχώνευση Mega-Star. Μπορεί πράγματι να έπαιξε ρόλο η πεισματική άρνηση των δυο παραδοσιακών συμμάχων να εκχωρήσουν επιπλέον μερίδιο εξουσίας του ενημερωτικού κυρίαρχου Mega στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι πως, στον προθάλαμο των σαρωτικών ανακατατάξεων στην οικονομική βάση της χώρας, τα οικονομικά συμφέροντα (όχι των madia) φροντίζουν να λάβουν θέση για το νέο φαγοπότι. Σε αυτή τη μοιρασιά της οικονομίας, η κατοχή Μέσου έχει ανεκτίμητη αξία. Ως ο τρίτος πόλος στο δίπτυχο της οικονομικής (τραπεζικής) και πολιτικής εξουσίας. Έτσι καταρρέει για μια ακόμη φορά το επιχείρημα πως τα ΜΜΕ κλείνουν αν δεν είναι κερδοφόρα, με το οποίο παραμυθιάζονται πλέον μόνο οι υποταγμένοι, φοβισμένοι συντάκτες τους. Κανείς άλλος δεν το πιστεύει. Τα ΜΜΕ κλείνουν όταν δεν έχουν να ξεπουλήσουν χειραγώγηση και προπαγάνδα στην κοινωνία.

Στον νέο εκδοτικό πόλεμο που άνοιξε, πρωταγωνιστές είναι και πάλι τα παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα που καθόρισαν τη μοίρα της χώρας πριν το 2009 και έστρωσαν το χαλί στο ΔΝΤ, την τρόικα και τους πολιτικούς υποτακτικούς τους για την καταστροφή της μετά από το 2009.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Όσοι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα δημοσιογράφοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ήλπιζαν πως ο σφιχτά δεμένος ομφάλιος λώρος της ΕΡΤ με το Μέγαρο Μαξίμου και την ελεγχόμενη κυβερνητικά ενημέρωση θα τους σώσει από τη λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής διαψεύστηκαν οικτρά. Τόσο πολύ που κατάπιαν τη γλώσσα τους. Η δρομολόγηση της συρρίκνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ξεκίνησε, με πρώτο στόχο την απόλυση αν όχι χιλιάδων, πολλών εκατοντάδων εργαζόμενων. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, ούτε τηλεοπτικές παραγωγές ψυχαγωγίας, ένα κυβερνητικό κανάλι χρειάζεται μονάχα. Με δημοσιογράφους που θα χτυπούν κάρτα στην παράδοση των non paper κυβερνητικής ενημέρωσης. Το πόσο ΕΡΤ και τι είδους θα παραμείνει σε μερικούς μήνες, είναι το ερώτημα που θα τεθεί το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Ελάχιστοι το έχουν προσέξει. Η διαπραγμάτευση για τις τηλεοπτικές άδειες ή για τη θέσπιση νέων νόμων περί ΜΜΕ ανοίγουν πάντα καλοκαίρι. Ιούνιο παραδόθηκε η ιδιωτική τηλεόραση στα εκδοτικά συμφέροντα, Ιούνιο παρουσιάστηκε ο νόμος της ιδιωτικής TV, Ιούλιο ψηφίστηκε ο νόμος Βενιζέλου, Ιούλιο έγινε η πρώτη προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών, Αύγουστο βγήκε η απόφαση ψηφιακής μετάβασης.Έτσι και πάλι Ιούνιο άρχισε η διαβούλευση για τις ψηφιακές συχνότητες. Ιούνιο ή Ιούλιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, το τίμημα για τις ψηφιακές συχνότητες κλπ. Ιούλιο θα αντικατασταθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ

Πριν από δέκα ημέρες στη Μπαγκόγκ της Ταϊλάνδης έγινε το ετήσιο συνέδριο της παγκόσμιας βιομηχανίας Τύπου από την Παγκόσμια Ένωση Εκδοτών-Συντακτών (WAN-IRFA). Η έρευνα για τις διεθνείς τάσεις του Τύπου θα δημοσιευτεί σε λίγες ημέρες. Κοινή παραδοχή για όλα τα εκδοτικά συγκροτήματα του κόσμου στις δυο πλευρές του πλανήτη, αλλά εντυπωσιακό για τη δική μας παραδοσιακή βιοτεχνία Τύπου, είναι πως η ενημέρωση είναι μία, αδιαίρετη και ενιαία, ανεξάρτητα από τα τεχνικά Μέσα με τα οποία διακινείται, έντυπα, ηλεκτρονικά ή κινητά. Κοινή επίσης παραδοχή είναι πως σημαντικότερος παράγοντας για τη συνέχιση των Μέσων και στα Νέα Μέσα είναι η αποστασιοποιημένη από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, δημοσιογραφική και εκδοτική πολιτική. Ψιλά, πολύ ψιλά γράμματα για τους έλληνες εκδότες. Αυτοί ξέρουν καλύτερα πώς να εξαφανίσουν την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους τους.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

14 Ιουνίου 2013 στις 10:39 π.μ.

Κοντεύει να συμπληρωθεί μια μέρα και ακόμα το site του Εφετείου Αθηνών μεταδίδει το LIVE πρόγραμμα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ!

Περισσότερα εδώ:
Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα παρακολουθούσαμε την ομιλία του Α. Τσίπρα στο Βόλο από την ιστοσελίδα του Εφετείου ΑΘΗΝΩΝ!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger