Home » , » Τουρκία: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ο κόσμος επιμένει. Η κυβέρνηση Ερντογκάν σε πανικό (Βίντεο)

Τουρκία: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ο κόσμος επιμένει. Η κυβέρνηση Ερντογκάν σε πανικό (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 | 1:48 μ.μ.

Του Σεϊτ Αλγκογκάν

Σχεδόν σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Ερντογάν και στην πολιτική της. Συνολικά σε 57 πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και στις περισσότερες απ’ αυτές είναι εξέλιξη με μαζικό χαρακτήρα.

Χτες το απόγευμα στην Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις ο κόσμος επέμενε και παρέμεινε στις πλατείες μέχρι το πρωί. Στην πλατεία Ταξίμ της Κων/πολης ο κόσμος είναι μαζεμένος και συνεχώς καλούν τις μάζες να δώσουν περισσότερο υποστήριξη.

Χτες η αστυνομία είχε αποσυρθεί απ’ την πλατεία Ταξίμ. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκε στην πλατεία και συνέχισε τη διαδήλωση. Όμως η αστυνομία σε όσους δρόμους οδηγούσαν στην πλατεία  προσπαθούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στην πλατεία. Απαγορεύτηκαν τα πλοία απ’ την ασιατική πλευρά να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά. Ο κόσμος ώρες ολόκληρες περπατάει για να φτάσει στην Ταξίμ. Σε όλες τις διαδρομές η αστυνομία επιτίθεται ενάντια στον κόσμο και συνεχώς ρίχνουν δακρυγόνα από το έδαφος και το αέρα.

Χτες μέχρι το απόγευμα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν πραγματοποιηθεί 939 συλλήψεις χωρίς όμως να αναφέρονται οι τραυματισμοί.

Το τηλεοπτικό κανάλι Hayat εδώ και δύο μέρες σε εικοσιτετράωρη βάση μεταδίδει συνεχώς ζωντανά τα γεγονότα. Ο αριθμός των τραυματιών είναι πια χιλιάδες. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στα κεφάλια και τον ώμο, από πλαστικές σφαίρες που ρίχνουν ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι έχουν ακροβολιστεί στις στέγες κτηρίων, ενώ θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και δυνάμεις καταστολής επιτίθενται με αγριότητα στους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από είκοσι άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο απ’ αυτούς, το στέλεχος του Κόμματος Εργασίας και άλλος ένας εξακολουθούν να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι γιατροί χτες δήλωσαν ότι ο δεύτερος ζει με μηχανική υποστήριξη και θα είναι θαύμα εάν συνέλθει. 

Στην Αγκυρα το Συνδικάτο των εργαζομένων Υγείας δήλωσαν ότι η αστυνομία και οι ηγεσίες των νοσοκομείων έχουν δώσει εντολή να μην δοθούν πληροφορίες για τους τραυματίες. Μία μερίδα ΜΜΕ φαίνεται πως ακολουθεί αυτή την διαταγή, μη αναφέροντας τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας.

Σχεδόν σε όλες τις διαδηλώσεις ο κόσμος απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν στην τελευταία του χτεσινή δήλωσε «παρακάλεσε» να σταματήσουν οι διαδηλωτές. Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ηρεμία κι απ’ τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κόσμος προσπαθεί να αντιδράσει με όλους τους τρόπους ενάντια στην καταστολή. Ιδιαίτερα στη Σμύρνη και στην Αγκυρα στις σφοδρές συγκρούσεις κάηκαν τράπεζες και δέχτηκαν επιθέσεις κρατικές υπηρεσίες.

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις οι διαδηλωτές κάνουν κάλεσμα για την συνέχιση των διαδηλώσεων.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger