Home » , » Αναπαράγει παπαριές ο Γ. Δελαστίκ στο κείμενο του «Tο φινλανδικό θαύμα στην Παιδεία»;

Αναπαράγει παπαριές ο Γ. Δελαστίκ στο κείμενο του «Tο φινλανδικό θαύμα στην Παιδεία»;

Από giorgis , Σάββατο 4 Μαΐου 2013 | 4:19 μ.μ.

Του Γ.Γ

 Ένα άρθρο που έγραψε ο Γιώργος Δελαστίκ στην εφημερίδα «Ημερησία» με τίτλο –που δείχνει και τον προσανατολισμό του κειμένου- «Tο φινλανδικό θαύμα στην Παιδεία» δημιούργησε συζητήσεις και προκάλεσε αντιδράσεις.

Η δημόσια τοποθέτηση όμως του Πανεπιστημιακού, Παναγιώτη Σωτήρη, ο οποίος μάλιστα ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Δελαστίκ, δεν πέρασε απαρατήρητη κι αυτό για την σφοδρότητα της τοποθέτησής του. Χρεώνει στον Δελαστίκ ότι αναπαράγει παπαριές.

Εγραψε ο Π. Σωτήρης στο f/b:

«Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ένας καθ' όλα σοβαρός (και αριστερός) δημοσιογράφος όπως ο Δελαστίκ κάθεται και εκθειάζει το 'Φινλανδικό Θαύμα' στην εκπαίδευση, αναπαράγοντας διάφορες παπαριές που περιφέρονται στο διαδίκτυο και παραβλέπουν το βαθιά νεοφιλελεύθερο και επιχειρηματικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος της Φινλανδίας... Επίσης από που κι ως που πρέπει να θεωρούμε ότι οι δείκτες PISA δείχνουν κάτι;;;»

Υ.Γ. Χωρίς να έχω ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα, με μια επιφανειακή προσέγγιση, συμφωνώ με τις απόψεις του Π. Σωτήρη.

Διαβάστε επίσης
"Κράτος, αγορά και εκπαίδευση. Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση του σχολείου"
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 11 σχόλια

Ανώνυμος
4 Μαΐου 2013 στις 4:54 μ.μ.

Ας δεχτούμε ο Δελαστίκ αναπαράγει διάφορες παπαριές που περιφέρονται στο διαδίκτυο και εσύ συμφωνείς με αυτό τότε γιατί αναπαράγεις με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των άρθρων του; Βάζε κείμενα του Σωτήρη μη μας βάλεις ξανά Δελαστίκ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Το πολύ το κυρ ελεησον το βαριέται και ο παπάς

Προκόπης

Ανώνυμος
4 Μαΐου 2013 στις 8:30 μ.μ.

Ο Δελαστίκ είναι απ τος ποιο ενημερωμένους και καταρτισμένους δημοσιογράφους που υπάρχουν. Στα μείον του ότι προσαρμόζει τον τρόπο γραφής του ανάλογο το κοινό το οποίο απευθύνεται το μέσον στο οποίο γράφει.

Στο συγκεκριμένο άρθρο του έκανε χοντρό φάουλ αλλά δεν συμφωνώ με τον Προκόπη να μην αναδημοσιεύονται άρθρα του εδώ κάποια απ' τα οποία τα θεωρώ πολύ ενδιαφέροντα.

Στέλιος-εκπαιδευτικός

Ανώνυμος
5 Μαΐου 2013 στις 4:57 π.μ.

Χωρίς να γνωριζω κατι ιδιαιτερο για το Φινλανδικό εκαπιδευτικό σύστημα , αλλά έχωντας απεριοριστη εκτίμηση στο πρόσωπο και την άποψη του Δελαστικ που είναι καθολικά αποδεκτός σαν δημοσιογράφος και αναλυτής , να ρωτήσω τον Παν Σωτηρη ποιές είναι οι παπαριές που αναπαράγονται? Δευτερον αν κρίνει το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλαδίας σαν νεοφιλελεύθερο και επιχειρηματικό, πώς κρίνει το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα που στέλνει τους 18χρονους να ψηφίζουν ΧΑ και να κατεβάζουν παντελόνια στα διαφορα λαμόγια που αυτοαποκαλούνται αφεντικα.

Ο Σωτήρης ας αφήσει τις κατινιές που δεν αρμόζουν αναμεταξυ συντρφών και ας κάνει διάλογο με επιχειρήματα. Δε βαζουμε με τίποτα μυαλο έτσι?

ΠΟΛ ΠΟΤ

Ανώνυμος
6 Μαΐου 2013 στις 12:01 π.μ.

Αφήστε τους στείρους αρνητισμούς που χρόνια τώρα έχουν γίνει δεύτερη φύση της αριστεράς και ρίξτε μια σοβαρή μη προκατελημμένη ματιά σε αυτά που γράφει ο Δελαστόκ γιατί οι εξελίξεις σας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ...Και μπορει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στηη Φιλανδία να έχει στοιχεία νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πως δομείται το σύστημα στην πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια βαθμίδα από το οποίο έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά κ. Σωτήρη...

Ανώνυμος
6 Μαΐου 2013 στις 5:09 μ.μ.

όταν το κράτος και τα φερέφωνα του συστήματος δίνει χώρο σε αριστερούς και τους παρουσιάζει σαν έγκριτους κάτι δεν πάει καλά. Όταν κάποιοι χαίρονται που ο Δελαστίκ είναι καθολικά! αποδεκτός τότε κάτι πάει χειρότερα. και όταν αυτό ιδεολογικοποιείται κιόλας για να εκφράσει αυτούς που χαίρονται τότε έχουμε γεννήσει μια αριστερά που ψάχνει με τη θεωρία της πλέον να βρει χώρο στα κενά που αφήνει το σύστημα να εκφραστεί. Έχουμε μια αριστερά που απλά προσαρμόζεται. Δλδ απλά μια ρεφορμιστική αριστερά. Όσους χαρακτηρισμούς κι αν της δώσουμε δε θα αλλάξουμε την ουσία της. Σε ένα σκηνικό που συνεχώς μετατοπίζεται δεξια θα έχουμε μια ''αριστερή'' φωνή που θα γίνεται όλο και πιο δεξιά. Λείπει ο λενινισμός στην αριστερά μας. Βασικά σημεία έχουν ξεχαστεί. Ο ρόλος του κράτους των μέσων που το εκπροσωπούν. Ναι ξέρω άλλο κράτος άλλο μια εφημερίδα, αλλά για να το ψάξουμε λίγο, όχι απλά να φτιάχνουμε επιχειρήματα για να πάμε συνεχώς πιο δεξιά.

Ανώνυμος
8 Μαΐου 2013 στις 8:33 π.μ.

Οταν ο Δελαστικ εχει κατηγορηθει πολλές φορές για ΄΄αντικουκουέ΄΄πένναοι όψιμοι ΄΄υπερεπαναστάτες αριστερισκοι΄΄ τρέχουν να τον συνδράμουν. ΄΄έγκρητος δημοσιογραφος της αριστερας΄΄
΄΄επαναστατης δημοσογράφος΄΄. Τι και αν λιβανίζει τον μπόμπολα το αφεντικό του εχοντας πάρει εργολαβικά στο ΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄την αντικουκουε στήλη¨?
Τώρα λιβανίζει θέσεις της αστικής τάξης για πετυχημένα(?) μοντέλα παιδείας σε αστικά κράτη!!!!!
τι και αν εγραφε ο ίδιος οτι υπάρχουν εφεδρείες ακόμα στον καπιταλισμό που κατακαιρούς παρουσιάζοντε με ΄΄πετυχημένα μοντέλα παιδείας, υγείας ακόμα και ....οικονομικά μοντέλλᨨ ( ΠΡΙΝ)που όμως καταρέουν κάτω απο της ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις, εκθέτοντας τους διάφορους που τα επικαλούντε. Μπερδεψε την ¨¨επαναστατικη(?) δημοσιογραφία στο ΠΡΙΝ με την στήλη που πουλάει στο αφεντικο-μπομπολα!!!
αξιος ο μισθός του και στα δυο έντυπα.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ - ΠΑΤΡΑ

Ανώνυμος
8 Μαΐου 2013 στις 8:41 π.μ.

Αν, λέω αν, διάβασε κανείς το άρθρο και αν όσα λέει ο Κος Δελαστίκ, αληθεύουν - και προσωπικά, δεν διατηρώ καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου-τότε μιλάμε για το σχολείο το οποίο θα ονειρευόταν η πραγματική Αριστερά.
Το πρόβλημα, όμως δεν είναι η Φινλανδική εκπαίδευση, το πρόβλημα είναι η Ελληνική Αριστερά στο σύνολό της.
Είναι εγωκεντρική, φοβική και θα τολμούσα να πω, αντιδραστική.
Πλάι πλάι στην σαχλή teenage υποκουλτούρα αναπτύσσει και η Αριστερά, την δική της θολή και νεφελώδη άποψη, επί παντός του επιστητού.
Ο μηχανισμός στηλίτευσης προσώπων είναι παλιός και έλκει την καταγωγή του από την Σταλινική εποχή.
Υμνείς έναν συγκεκριμένο τύπο εκπαίδευσης και αυτός δυστυχώς είναι γεωγραφικά εντοπισμένος.
Είναι η Φινλανδία.
Τί είναι η Φινλανδία;
Α μα βέβαια, είναι σαφώς ιμπεριαλιστική δύναμη.
Δευτεράντζα, ιμπεριαλιστική αλλά επαρκώς ιμπεριαλιστική.
Τότε τι είσαι εσύ ο αρθρογράφος;
Υμνητής του Φινλανδικού Ιμπεριαλισμού και συνεπώς λακές του ιμπεριαλισμού γενικά.
Αν ο συγκεκριμένος συντάκτης, περιέγραφε αορίστως τα χαρακτηριστικά του ίδιου τύπου εκπαίδευσης, αποσιωπώντας μία και μόνο λέξη : την "Φινλανδία", τότε το άρθρο θα ήταν αποδεκτό.
Όχι πάλι απ' όλους. Ξέρετε μερικοί φωστήρο-ξερόλες, θα αποφαίνονταν με στόμφο ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα λυθούν στην Αταξική Κοινωνία.
Ως τότε βαράτε τους Δελαστίκ.

ΣΥΝΕΠΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ.

Ανώνυμος
8 Μαΐου 2013 στις 9:32 π.μ.

Με τον παναγιώτη σωτήρη μας χωρίζουν πολιτικά πάρα πολλά! Πολλές φορές σε κείμενα που έχει γράψει έχω διαφωνήσει. Σε αυτή τη περίπτωση όμως δε μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Δε γίνεται το πρότυπο μας να εγκολπώνεται μέσα σε νεοφιλελεύθερα και καπιταλιστικά συστήματα. Γιατί με αυτή τη λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι ωραίο είναι και το κοινωνικό μοντέλο της σουηδίας.. Αν πούμε κάτι τέτοιο, μήπως κάπου χάνουμε το στόχο μας?

Όπως και να έχει ορθή η παρατήρηση του σωτήρη. Η μόνη ένσταση μου είναι στο χαρακτηρισμό παπαριές, όπου κατ' εμέ είναι φάουλ. Όχι για να τηρήσουμε το σαβουρ βιβρ της πολιτικής...Αλλά γιατί σε ένα πολιτικό άρθρο καλό είναι να απαντάς πολιτικά και όχι καφενειακά.

Ανώνυμος
8 Μαΐου 2013 στις 8:53 μ.μ.

O Οπορτουνισμος ορισμένων, δεν εχει σταματημό στον κατήφορο που διάλεξαν!!!! Συνεχίζουν καποιοι να ΄΄φιλολογουν ΄΄ υπέρ του υπαληλίσκου του μπομπολα και ταυτοχρονα του ΠΡΙΝ. του δημοσιο(γ)ράφου δηλ. με την αριστερή μάσκα και την δεξιά τσέπη. τι και αν ονομαζετε φιλανδία η σουηδία η ελλάδα? το μοντέλο ανάπτυξης ειναι η όχι για να εξυπηρετησει τα συμφέροντα του κεφαλαίου? με δημοσια και απο κοντα και λίγη δωρεαν παιδεία που σιγά σιγά θα κατηγοριοπείται? ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ!!!!
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ-ΠΑΤΡΑ

Ανώνυμος
10 Μαΐου 2013 στις 11:19 μ.μ.

Μόνο για οπορτουνισμό και ατνιΚΚΕδισμό δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το Δελαστίκ.

Όσο για τον Παναγιώτη Σωτήρη, καλό είναι να καταλάβει ότι σαν δημοσιογράφος δεν απευθύνεται στο Έθνος ΜΟΝΟ σε αριστερούς, αλλά και σε αναγνώστες της εφημερίδας που ασπάζονται άλλες ιδεολογίες. Αν τα έγραφε αυτά στο ΠΡΙΝ τοτε να τα λεγε αυτά ο κος Σωτήρης.

Και μόνο το ότι δείχνει σε όλους αυτούς ότι ακόμη και στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο (το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ εκθείασε) υπάρχουν δυνατότητες για τέτοια παιδεία, αρα όλοι εμείς εδώ θα πρέπει να προβληματιστούμε, είναι κοινωνική προσφορά.

Βλέπετε μερικοί δεν έχουν τη δυνατότατα να δουλεύουν στο κόμμα ή για το κόμμα ή να τα παίρνουν απο το κόμμα, οπότε πρέπει να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ στον πραγματικό κόσμο.

Και στον πραγματικό κόσμο οι εφημερίδες ανήκουν στους καπιταλιστές. Αρα δε γράφεις ότι σου γουστάρει!!!

Το ότι μεγάλοι καπιτάλες, έχουν στη δούλεψή τους άτομα σαν το Δελαστίκ ή τον Π.Παπακωσταντίνου, μάλλον θα έχει να κάνει με το ότι σέβονται αντιπάλους τους του διαμετρήματός των και τους θεωρούν ΚΟΣΜΗΜΑ να τους έχουν στη δούλεψή τους.

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2013 στις 10:46 π.μ.

κοσμημα να τους έχουν στην δουλεψη τους οι καπιταλιστες του τύπου και να ειναι καιΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ....μάλιστα
το αλλο με τον τοτο το ξέρεις¨?
θα είχε π'αρει πόδι εδω και καιρό να υπερασπιζονταν αυτα που γράφει και πιστευει δηθεν και στο πριν.ή μηπως επειδη γραφει στο εθνοσ δεν ξερει ο μπομπολας οτι γραφει και στο πριν? εκτος και αν τα συμφεροντα του πριν και του εθνουσ ειναι ταυτοσημα στην αντι ΚΚΕ δημοσιογραφια.....
τι? λέτε να συμβενη αυτό?
διαβάστε μαυροειδή στο πριν και δελαστικ στο εθνοσ.....clopyraitANTIKKE,γραμμή!
Υγειονομικοσ-Πατρα

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger