Home » , » Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα είχαμε επεισόδια στα προάστια της Στοκχόλμης

Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα είχαμε επεισόδια στα προάστια της Στοκχόλμης

Από giorgis , Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 | 3:14 μ.μ.

Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα είχαμε επεισόδια στα προάστια της Στοκχόλμης, ακούσαμε να μας λέει το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφέροντας ότι χτες το βράδυ άλλα 9 αυτοκίνητα κάηκαν ενώ ένα σχολείο και ένα αστυνομικό τμήμα υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά.

Την ίδια στιγμή ο Gardian κάνει λόγο για τις χειρότερες σκηνές κοινωνικής αναταραχής που έχει δει η Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια, κατά τις οποίες εκατοντάδες νεολαίοι βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και δημόσιες υπηρεσίες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή την  δολοφονία από τους μπάτσους ενός 69χρονου μετανάστη την προηγούμενη βδομάδα μέσα στο ίδιο του το σπίτι γιατί η αστυνομία τον θεώρησε επικίνδυνο, αλλά αυτό το περιστατικό ήταν απλώς η αιτία για να πυροδοτήσει την συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των μεταναστών από την πολιτική της γκετοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Σουηδίας.

Οι μετανάστες που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Σουηδίας είναι οι πρώτοι με τους νέους ειδικά που πλήγηκαν από την αύξηση της ανεργίας (η ανεργία στους νέους φτάνει στο 27,2% με τάσεις αυξητικές, ενώ τα επίδομα ανεργίας που φτάνει στα 300 ευρώ δίνεται μόνο στο 1/3 απ’ αυτούς). Υπάρχει αύξηση σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, με την τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος να έχει αυξηθεί κατά 120% περίπου μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

O Gardian τονίζει ότι τα επεισόδια στη Σουηδία προκαλούν το διάλογο πάνω στις αποτυχίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την ανεργία και το μεταναστευτικό.

Το συμπέρασμα είναι ότι η οικονομική καπιταλιστική κρίση δεν πλήττει μόνο τις «προβληματικές» όπως θέλουν να ονομάζουν χώρες του Νότου,  αλλά και τα σχετικά αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι ταξικές ανισότητες να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο και να προκαλούν γεγονότα όπως αυτά που παρακολουθούμε στην Σουηδία.

 Προκύπτει ένα ερώτημα αν αυτές οι ενέργειες μπορεί να αναστρέψουν μια κατάσταση, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Γ. Γ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
25 Μαΐου 2013 στις 4:03 μ.μ.

Αυτές οι ενέργειες φυσικά και δεν μπορούν να ανατρέψουν μία κατάσταση.
Ο καπιταλισμός θα ανατραπεί μόνο όταν οι λαοί συνειδητοποιηθούν ταξικά, και δράσουν οργανωμένα, υπό μορφή κινημάτων.
Αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί.

Ναβις
25 Μαΐου 2013 στις 6:32 μ.μ.

H EΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΡΑΧΩΝ ...Τηρουμενων των αναλογιων το προλεταριατο σημερα βρισκεται στην εποχη των ταραχων. Δηλαδή βρισκεται στην εποχη του λουδισμου , βρισκεται στο 1810 , πριν απο τη γεννηση του συνδικαλισμου, πολυ πριν απο τη γεννηση της παρισινης κομμουνας και της πρωτης διεθνους. Το νεο προλεταριατο σημερα κατακερματισμενο και χωρις στοιχειωδη δικαιωματα και χωρις στοιχειωδεις εργατικες οργανωσεις καταστρεφει το περιβαλλον μεσα στο οποιο ειναι εγκλωβισμενο και επομενως καταστρεφει τη σχεση του με το κεφαλαιο. Πολυ καλη αναλυση νομιζω υπαρχει στα τευχη του περιοδικου Blaoumachen

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger