Home » , » Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη -13 Ιούνη Αλσος Περιστερίου

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη -13 Ιούνη Αλσος Περιστερίου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 28 Μαΐου 2013 | 5:00 μ.μ.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη (18/1/1983). Η φυσική του απουσία δεν κατάφερε να τον στερήσει από καμία παρέα, από κανένα γλέντι και γιορτή, γιατί «ζει και βασιλεύει» στην καθημερινότητά μας, με τα τραγούδια του να μας συντροφεύουν πάντα στη θλίψη, στον καημό, στον πόνο και στο άχτι μας, αλλά και στον έρωτα, στο κέφι, στη χαρά μας.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης υπήρξε ο δημιουργός που έδωσε συνέχεια στο ρεμπέτικο τραγούδι, δίνοντας το δικό του χρώμα και στίγμα. Συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής άνοιξε νέους ορίζοντες στο λαϊκό τραγούδι, αναδεικνύοντας μέσα από τα τραγούδια του τη ζωή του λαού μας. «Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου, διότι κι αυτό το θεωρούσα χρέος. Έγραψα για την Ελλάδα, για τη φτώχεια, για τη γυναίκα, για την εργατιά, για τον πόνο, για το ανικανοποίητο. Και πού δε φτερούγισε η φαντασία μου όλα αυτά τα χρόνια…» έλεγε ο ίδιος.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης χτίζοντας νότα τη νότα στην καρδιά της ρωμιοσύνης την απέραντη μουσική του, κατέθεσε ένα πλουσιότατο έργο σε μέγεθος και ποιότητα. Δημιουργώντας με το τεράστιο ταλέντο του τραγούδια σαν τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», τον «εθνικό ύμνο» του λαϊκού μας τραγουδιού, που γράφτηκε μέσα στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής. Ένα τραγούδι εμπνευσμένο από «τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Ανάμεσα στις δεκάδες επιτυχίες του τα τραγούδια: «Αρχόντισσα», «Αχάριστη», «Μπαξέ τσιφλίκι», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ξημερώνει και βραδιάζει», «Απόψε στις ακρογιαλιές», «Της Γερακίνας γιος» κ.ά.

Ο Β. Τσιτσάνης υπήρξε ο δάσκαλος για τις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν. Για μισό αιώνα, σκυμμένος πάνω σε τρεις διπλές χορδές, συνταίριαζε την αγωνία, τη λαχτάρα, την αγάπη του λαού μας. Αυτού του λαού, που τον αγάπησε και τον τοποθέτησε δίπλα στο Μάρκο Βαμβακάρη, στο πάνθεο των Αθανάτων.

_____________

Τα αφηγηματικά μέρη αποδίδουν ο Μάρκος Σκόρδος και η Ειρήνη Δήμου.
Τα τραγούδια του συνθέτη ερμηνεύει το μουσικό συγκρότημα του Συλλόγου στο οποίο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:

Πέτρος Λυμπερόπουλος, Άγγελος Μανιταράς,  Μαριάνθη Παπάδη, Παντελής Σγουράκης, Άγγελος Σγουράκης, Μιχάλης Τσιανίκας, Μαρία Τσιλίρα, Σπύρος Χαρμάνης



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ


1. ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΓΥΡΝΩ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ

ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ

2. ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

ΚΑΝΕ ΛΙΓΑΚΙ ΥΠΟΜΟΝΗ

ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ

3. ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΟΙ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ

ΠΑΛΙΩΣΕ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΜΟΥ

ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΕΣ

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΑΣ

ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ

4. ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΧΩΡΙΣΑΜΕ ΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΟ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΑΝΙΑ

ΜΕ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΡΕΜΑ

ΜΗ ΜΟΥ ΞΑΝΑΦΥΓΕΙΣ ΠΙΑ

ΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙ ΤΩΡΑ

ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ

ΤΡΕΛΕ ΤΣΙΓΓΑΝΕ

ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ

5. ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ

Η ΑΧΑΡΙΣΤΗ

ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ

ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΩ ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger