Home » , , » Συνέντευξη του κομμουνιστή Κούρδου φυλακισμένου πολιτικού πρόσφυγα Ζεκί Γκιουρμπούζ

Συνέντευξη του κομμουνιστή Κούρδου φυλακισμένου πολιτικού πρόσφυγα Ζεκί Γκιουρμπούζ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 2 Απριλίου 2013 | 11:37 π.μ.


Σε μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Κούρδου κομμουνιστή και πολιτικού   αφού σε λίγες μέρες εκδικάζεται η υπόθεση του στον Αρειο Πάγο για το αν εκδοθεί στην Τουρκία, όπου τον περιμένουν απάνθρωπα βασανιστήρια και πολυετή φυλάκιση ή όχι.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους φίλους και συντρόφους μας να δημοσιοποιήσουν το θέμα, να δείξουμε την ταξική μας αλληλεγγύη και να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα που σχεδιάζεται. (Διαβάστε εδώ)

Ο σύντροφος Ζεκί Γκιουρμπούζ που κρατείται στη φυλακή της Πάτρας  μας έδωσε συνέντευξη και την παραθέτουμε

- Θα μας εξηγήσεις την περιπέτειά σου;

- O λόγος που βρίσκομαι μέσα στην φυλακή είναι καθαρά πολιτικός. Το δικαστήριο που έγινε και η μεθόδευση της δίκης είχε απόλυτα πολιτικό χρώμα και μεσολάβησε η παρασκηνιακή διαβούλευση μεταξύ κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας.  
Η Τουρκία εμένα και όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες μας βλέπει ως στόχους. Το Σύνταγμα των στρατηγών είναι ακόμα σε εφαρμογή και οι φασιστικοί νόμοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ενάντια σε εκατοντάδες πολιτικούς πρόσφυγες υπάρχουν εντάλματα συλλήψεων. 

Εγώ είναι ένας απ’ αυτούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία επιχείρηση στην Ευρώπη ενάντια στους πολιτικούς πρόσφυγες από Τουρκία και Κουρδιστάν. Χιλιάδες αγωνιστές βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας για την πολιτική δραστηριότητά τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι εκλεγμένοι πολιτικοί εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, μέλη και στελέχη οργανώσεων, βουλευτές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Οσοι αγωνιστές έχουν συλληφθεί κρατούνται επί χρόνια χωρίς να υπάρχει καν δικογραφία σε βάρος τους.

Εάν στην Τουρκία είσαι αγωνιστής, παλεύεις για να υπάρξουν στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα ανά πάσα στιγμή μπορεί το κράτος, χωρίς κανένα στοιχείο, να κατασκευάσει εναντίον σου κατηγορίες και να σε φυλακίσει. 

 Από τα φοιτητικά μου χρόνια έως τώρα ήμουν μέσα στον πολιτικό αγώνα αγωνιζόμενος για τα ανθρώπινα και τα εργατικά δικαιώματα. Στην Τουρκία οι εργάτες δεν είχαν δικαίωμα στην απεργία, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση ήμουν ένας απ’ αυτούς που οργανώσαμε αγώνες γι’ αυτά τα δικαιώματα και υπερασπίστηκα τις δημοκρατικές ελευθερίες. 

Υποστήριξα τα δικαιώματα του κουρδικού λαού που ούτε καν αναγνωρίζεται η ύπαρξή του. Υπερασπίστηκα τα δικαιώματα των αλεβιτών και των υπόλοιπων θρησκευτικών μειονοτήτων. Να υποστηρίζεις αυτά στην Τουρκία είναι αρκετά για να σε κατηγορήσει το καθεστώς ότι είσαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.
 Για όλα αυτά το καθεστώς με κατηγόρησε, άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος μου και προσπάθησε να εμποδίσει τις δραστηριότητές μου.

Δεν πήγα στο στρατό. Δεν δέχτηκα να πάω στο στρατό γιατί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μία υπηρεσία που πολεμά με το λαό της. Πρώτα απ’ όλα γι’ αυτό το λόγο έγινα καταζητούμενος. Δεν μπόρεσα να γίνω μέλος κάποιας οργάνωσης ή συνδικάτο γιατί ήμουν λιποτάκτης. Όμως συνέχισα τις δραστηριότητές μου σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο. Τελικά δεν μπορούσα άλλο να επιβιώσω στην Τουρκία, έφυγα και ζήτησα πολιτικό άσυλο απ’ την Ελλάδα.

- Τί περιμένεις απ’ την ελληνική κοινή γνώμη;

-Μετά το αίτημα του πολιτικού ασύλου κρατήθηκα μερικές βδομάδες στο αστυνομικό τμήμα. Όταν προχωρούσαν οι διαδικασίες αφέθηκα ελεύθερος. Κάποια στιγμή με ξανακάλεσαν. Πήγα στο προκαθορισμένο ραντεβού με τις αρχές μαζί με τον διερμηνέα Β. Τζομέρτ. Μία μέρα πριν το ραντεβού είχε βγει ένταλμα σύλληψης απ’ την Ιντερπόλ. Γι’ αυτό φυλακίστηκα με απόφαση του δικαστηρίου.Κράτησαν και τον διερμηνέα ο οποίος κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος. Δικάστηκα για απέλαση ύστερα από αίτημα της Τουρκίας. Το δικαστήριο αποφάσισε τη μη απέλασή μου. Εκεί που σκεφτόμουν ότι ξαναβρήκα την ελευθερία συνέχισα να κρατούμαι με την απόφαση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να ασκήσει έφεση στην απόφαση  Τώρα υπάρχει το εξής ερώτημα. Παρ΄όλη την απόφαση του δικαστηρίου γιατί με κρατήσανε; Έπρεπε να μπει σε εφαρμογή η απόφαση του δικαστηρίου. Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι η παρέμβαση αυτή είναι πολιτική. Τέτοια παρόμοια πράγματα έχουν γίνει και άλλες φορές. Όμως οι κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Δηλ. είχε μπει σε ισχύ η απόφαση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο πήρε μία σωστή απόφαση. Όμως την ίδια μέρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές υπηρεσίες για τη δίκη. Αυτό σημαίνει μία πολιτική παρέμβαση. Η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική κοινή γνώμη δεν πρέπει να δεχτεί αυτή την κατάσταση. Περιμένω απ’ την δημοκρατική κοινή γνώμη να δείξει την ευαισθησία της. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμένα. Αφορά τα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αφορά τον διεθνή αγώνα και την αλληλεγγύη.

Ο αγώνας των εργατών και εργαζομένων συνεχίζεται σ’ όλο τον κόσμο και θα συνεχιστεί μέχρι να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι ελεύθερα και αδερφικά. Χαιρετίζω θερμά σε όσους και σε όλους που συμπαραστάθηκαν μαζί μου για την ελευθερία μου.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger