Home » , » Αβυσσος (κάτω απ' το κρεβάτι μας)

Αβυσσος (κάτω απ' το κρεβάτι μας)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 21 Απριλίου 2013 | 2:58 μ.μ.


Του Στάθη - "Realnews"

Η Μανωλάδα δεν είναι «χθεσινή», είναι παλιά ιστορία. Η Μανωλάδα δεν βρίσκεται στην Ηλεία, βρίσκεται παντού στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη σιωπή των καφενείων ή σε κάποια κυνικά σχόλια που ενίοτε τη σπάνε.

Αστεία, χάχανα και πειράγματα, ενοχικά ή ξεδιάντροπα ή συνένοχα για ένα κοινό μυστικό• κουβέντες με κωδικούς για μυημένους κρυπτικούςή καταφάνερες δηλώσεις άγριας ψευτομαγκιάς. Δεν γενικεύω, εξειδικεύω. Η (κάθε) Μανωλάδα είναι κοινός τόπος στις τοπικές κοινωνίες. Και στο κλεινόν άστυ, το ίδιο. Παντού γύρω μας συμβαίνουν υπό κλίμακα ή κατ' απόλυτη αναλογία όλα όσα, όταν κορυφώνονται, προκαλούν αποτροπιασμό.

Και τώρα, όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός αυτά που συνέβαιναν πριν, ίδια κι απαράλλαχτα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Μάλιστα προς το χειρότερο κάποια θα εξελίσσονται. Κι αν, όταν μετά τη φουρτούνα επέλθει πάλι η νηνεμία, μιλήσει κανείς για όλα αυτά όπως θα έπρεπε, πάλι γραφικός θα θεωρηθεί ή πάλι πιθανόν να απειληθεί-ο ίδιος ή οι προσφιλείς του.

Στην Ηλεία, για παράδειγμα, Ηλείος ο ίδιος γνωρίζω, μπαούλο στο ξύλο έχουν κάνει οι τοπικές μαφίες δημοσιογράφους που τόλμησαν σε ανύποπτο χρόνο να σκαλίσουν τα κακώς τεκταινόμενα - δεν θα έπρεπε να υπάρχει «ανύποπτος» χρόνος αλλά μια διαρκής εγρήγορση, κι όχι μόνον για την τήρηση των νόμων όσον και για την ίδια μας την ύπαρξη σε συνθήκες αυτοσεβασμού κι αξιοπρέπειας. Διότι ο διαδεδομένος αμοραλισμός που δείχνει να βολεύει ανθρώπους και καταστάσεις στην πραγματικότητα τους σκάβει τον λάκκο.


Δεν ήταν έτσι -σε τέτοιο μεγάλο ποσοστό-οι Ελληνες. Λέγε λέγε η αγραμματοσύνη κι ο εκμαυλισμός διά του οποίου ο δικομματικός μονοκομματισμός κυριάρχησε 30 χρόνια, λέγε λέγε ο ατομικισμός και η ιδιώτευση, λιγόστεψε το ήθος και ο σεβασμός προς τον άλλον, δημιουργήθηκε εκείνη η πηχτή πρώτη ύλη (και η κοπριά) μέσα απ' τις οποίες άνθησε η Χρυσή Αυγή καθώς και κάθε άλλη φασιστική και ρατσιστική αντίληψη που ενδημεί σε αυτόν τον πολιτικό χώρο ή διαπερνά και άλλους.

Η (κάθε) Μανωλάδα θα παραμείνει πρόβλημα, διότι παράγει φράγκα για όσους δεν θεωρούν πρόβλημα τον ξεπεσμό της κοινωνίας σε ζούγκλα. Μέσα στη ζούγκλα τα θηρία, που νομίζουν ότι είναι θεοί, ζουν πιο καλά! -αρχαιότατος ο νόμος του ισχυρότερου...




Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger