Home » , » Σπέρνει εμφυλίους η κυβέρνηση

Σπέρνει εμφυλίους η κυβέρνηση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 | 2:06 μ.μ.


 Ισως η "Εφημερίδα των Συντακτών" να είναι το μόνο έντυπο που δεν έφαγε αμάσητο την παραπληροφόρηση και την κυβερνητική προπαγάνδα για τα όσα συνέβησαν στις Σκουριές Χαλκιδικής. Φυσικά δεν είχαμε απαίτηση από ένα αστικό έντυπο να επιδοκιμάσει την λαϊκή αντιβία που υπήρξε από κατοίκους της περιοχής, το ότι όμως κρατάει αποστάσεις από τον καταιγισμό παραπληροφόρησης των υπόλοιπων αστικών ΜΜΕ είναι αξιοσημείωτο.

Σπέρνει εμφυλίους η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια. Θέλοντας να αξιοποιήσει το γεγονός του εμπρησμού στο εργοτάξιο της Χαλκιδικής, εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα χειριστεί όλες τις δικογραφίες που αφορούν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αντιδρούν στη λειτουργία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Τέτοιος ανακριτής ορίζεται μόνο σε περιπτώσεις τρομοκρατίας και σε μεγάλα σκάνδαλα οικονομικο-πολιτικού περιεχομένου. Προσπαθεί δηλαδή να ονομάσει «τρομοκράτες» τους κατοίκους και να αμαυρώσει τον αγώνα τους, να σπιλώσει κάθε κινητοποίηση ως υποκινούμενη από «τρομοκράτες» που ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Η δίωξη στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για ηθική αυτουργία, μόνο και μόνο επειδή συμμετέχει στο κίνημα κατά της λειτουργίας του εργοταξίου, δηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους και να στείλει το μήνυμα ότι όποιος αντιστέκεται είναι αντιμέτωπος με διώξεις και φυλακίσεις.

Επικίνδυνη μέθοδος, τη στιγμή που η επιδρομή και ο εμπρησμός στις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχει καταδικαστεί απερίφραστα από το εν λόγω κόμμα και έχει αποδοκιμαστεί ως εγκληματική ενέργεια. 0 αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, που έδωσε την παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, κινήθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε πριν από περίπου δέκα ημέρες ο δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας. Ο τελευταίος ζητεί την ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου για «σοβαρά επεισόδια από τον περασμένο Μάρτιο» και γίνεται λόγος για ομάδα πολιτών που υποκινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση ολισθαίνει σε αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα, σε μια δίωξη ιδεών και κοινωνικών αγώνων, αδιαφορώντας πλήρως για τα αιτήματα των κατοίκων και για τα επιχειρήματα τους εναντίον της εξόρυξης χρυσού.

Κατ' αρχάς η τοπική κοινωνία δεν ερωτήθηκε. Κατά δεύτερον, τα πορίσματα του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, της Γεωπονικής Σχολής, των ΤΕΙ κ.ά. ήσαν εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τρίτον, ξεχάστηκε ότι η έκταση γης παραχωρήθηκε στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αντί πινακίου φακής και ότι έγιναν «διευκολύνσεις» στο δικαίωμα ξύλευσης του δάσους. Ολες οι ενέργειες, μαζί με την αποστολή κατασταλτικών δυνάμεων και την προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων, είναι καθαρά αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης εξαγριώνει, όμως, τους κατοίκους αντί να τους εκφοβίζει, δημιουργώντας ταυτόχρονα έντονα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τον παράλογο εμπρησμό, ο οποίος, όντως, υπονομεύει τον δίκαιο αγώνα όσων υπερασπίζονται τον δημόσιο πλούτο και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Είναι μια γενικευμένη επίθεση εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων αυτό που κάνει η κυβέρνηση, χωρίς έλεγχο πια, χωρίς κανείς να ξέρει πώς θα αντιδράσουν η κοινωνία και το πολιτικό κατεστημένο. Αν δεν ανοίξει ουσιαστικός διάλογος με την τοπική κοινωνία, αν δεν επικρατήσει η νηφαλιότητα, είναι πιθανόν να βρεθούμε προ δυσάρεστων, βίαιων γεγονότων.

Οι υπογραμμίσεις δικές μας

Διαβάστε επίσης:  Η σιωπή δεν είναι χρυσός - Του Γιώργου Αυγερόπουλου

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger