Home » , » Το κουρδικό ζήτημα και οι εξελίξεις στην περιοχή

Το κουρδικό ζήτημα και οι εξελίξεις στην περιοχή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 | 4:18 μ.μ.


Του Σεϊτ Αλντογκάν - Ανταποκριτή στην Ελλάδα της Τούρκικης εφημερίδας Evrensel

Η ανάμειξη της κυβέρνησης της Αγκυρας στα εξωτερικά ζητήματα της Συρίας όλο και περισσότερο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση από το καθεστώς του Ασάντ, κάνοντας τις προσπάθειες της να είναι ατελέσφορες.

Και το μέτωπο της αντιπαράθεσης της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο στην Συρία αλλά επεκτείνονται και σε Ιρακ και Ιράν.
Το Ιράν αντιδρά έντονα για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Συρία, ενώ το Ιράκ κατηγορεί τον Ερντογκάν ότι προχωράει σε οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες με την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων αγνοώντας την κεντρική κυβέρνηση στου Ιράκ.

Πριν μερικές μέρες σημειώθηκε μια έκρηξη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας που κόστισε την ζωή 20 ατόμων δημιουργώντας επίσης δεκάδες τραυματίες. Η Τουρκία απέδωσε την έκρηξη σε αμάξι που προερχόταν από την Συρία, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το αυτοκίνητο έφευγε από την Τουρκία προς την Συρία. Την στιγμή που συνέβαιναν αυτά μια σημαντική μερίδα της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας κατηγορούσε την Τουρκία ότι εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τον Ασαντ.

Είναι γνωστό ότι τις τελευταίες μέρες οι δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος και της ένοπλης αντιπολίτευσης βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που ενοχλούσε σφοδρά  το καθεστώς της Αγκυρας το οποίο ενισχύει με κάθε τρόπο τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και ειδικά την ακραία ισλαμική πτέρυγα του. Η στάση αυτή της Τουρκίας που επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή δεν γινόταν δεκτή με ενθουσιασμό από την Αμερική ούτε από την Ε.Ε.

Το σημαντικό είναι, κάτι που εξηγεί και την στάση του καθεστώτος της Αγκυρας, ότι ήδη στο Ιράκ υπάρχει κουρδική αυτόνομη περιοχή και στην περίπτωση που κάτι αντίστοιχο συμβεί και στην Συρία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι ανάλογο και σε περιοχές της Τουρκίας που κατοικούνται αμιγώς από Κουρδικό πληθυσμό.

Η Αγκυρα, όντως τρομοκρατημένη με τις εξελίξεις του Κουρδικού ζητήματος και παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στα γειτονικά της κράτη προσπαθεί να αποφύγει ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην μέχρι τώρα πολιτική της. Οι διαστάσεις όμως που έχει πάρει το Κουρδικό θέμα δεν είναι εύκολο να τιθασευτούν αποκλειστικά με την άκρατη καταστολή που υπήρχε μέχρι τώρα.

Στα πλαίσια αυτά της καινούργιας πραγματικότητας, η Αγκυρα  έχει ανοίξει συζητήσεις με το PKK, προσπαθώντας να περιορίσει όσο δυνατόν περισσότερο τον αντίκτυπο που έχει στον Κουρδικό πληθυσμό της χώρας τα όσα συμβαίνουν στα όμορα της κράτη.
Απ’ την πλευρά του το PKK αντιλαμβανόμενο την δυσχερή θέση που έχει περιέλθει το καθεστώς της Αγκυρας προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί διεκδικώντας συνεχώς παραχωρήσεις προς τον Κουρδικό πληθυσμό.

Αν και η συνομιλίες Αγκυρας-PKK γίνονται σε παρασκηνιακό επίπεδο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η συναίνεση της Τουρκίας να αφήσει τους αντάρτες του PKK οι οποίοι θα σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα να μεταβούν σε άλλες χώρες. Δηλαδή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αφοπλιστούν οι αντάρτες που αντιστέκονται ένοπλα στο καθεστώς, ενώ απ’ την άλλη πλευρά στόχος του PKK είναι να αναγνωριστεί και Συνταγματικά η ύπαρξη στην Τουρκία Κουρδικού Εθνους και να του παραχωρηθούν τα δικαιώματα της αναγνώρισης της γλώσσας του, συνδικαλιστικής έκφρασης, γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους όπως και καλυτέρευσης συνθηκών κράτησης του ηγέτη του Οτσαλάν.

Πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να έχουμε πιο ουσιαστικές εξελίξεις αφού έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τριών Κούρδων βουλευτών του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) το οποίο είναι νόμιμο Κουρδικό Κόμμα που του αποδίδεται ότι είναι η νόμιμη πτέρυγα του PKK.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger