Home » , » Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στο Περιστέρι (Βίντεο)

Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στο Περιστέρι (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 | 12:04 π.μ.

Στις 1/11/2012 δόθηκε συνέντευξη τύπου από τα ΔΣ των σχολείων του Περιστερίου που προτάθηκαν για συγχώνευση στον τρίτο κύκλο συγχωνεύσεων του υπουργείου παιδείας (5ο, 11ο, 36ο, 47ο), από το σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Έλλη Αλεξίου» και από την Ένωση γονέων Περιστερίου. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του 28ο Δ.Σ, του 18ου ΔΣ που την ίδια ώρα είχε γενική συνέλευση, μέλη του ΔΣ του 17ου ΔΣ και του 40 ΔΣ. Η συνέντευξη τύπου έγινε μετά από κύκλο ΓΣ των υπό συγχώνευση σχολείων και πριν την αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΠΕ Γ. Αθήνας, για την οποία παράσταση το ΔΣ των εκπαιδευτικών προκήρυξε στάση εργασίας από 12-2μμ.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές οι συγχωνεύσεις καταργήσεις στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στη βιομηχανική ζώνη του δήμου μας, αποτελούν σχέδιο εξόντωσης της όποιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης έχει απομείνει. Οι ομιλίες υπογράμμισαν ότι οι συγχωνεύσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα εναντίον της εκπαίδευσης (υποχρηματοδότηση, μηδενικοί διορισμοί, αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών), αποτελούν συμβόλαιο θανάτου για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στέλνουν στο μακρινό παρελθόν ό, τι θύμιζε δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Τα 1500 σχολεία που ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει εντάσσονται στην λογική του εξορθολογισμού των εκπαιδευτικών, και είναι ένας από τους κρίκους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σχολείου που το υπουργείο ονοματίζει νέο, αλλά κάθε άλλο παρά νέο είναι και φυσικά κάθε άλλο παρά σχολείο μπορεί να θεωρηθεί. Οι εκπαιδευτικοί το ονομάζουν σχολείο της αγοράς, αφού το περιεχόμενο, η δομή, η χρηματοδότηση του και οι ανάγκες που ικανοποιεί είναι σε πλήρη εναρμόνιση με εκείνους της αγοράς. Η πολιτική των περικοπών και στην εκπαίδευση (μετά την Υγεία και την κοινωνική Πρόνοια) ξεδιπλώνει τις αποφάσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το φθηνό, πειθαρχημένο σχολείο της αγοράς. Αυτό που επισημάνθηκε από το σύλλογο των εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων είναι ότι οι μεγάλοι χαμένοι σε όλη αυτή την ιστορία είναι τα παιδιά: μαθητές που θα στριμωχτούν στα υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλα διδακτήρια, με προγράμματα που αντικαθιστούν τη γνώση από την πληροφορία και την δεξιότητα.

 Οι σύλλογοι γονέων φάνηκε ξεκάθαρα μέσα από τις αποφάσεις των ΓΣ και τις τοποθετήσεις τους να γνωρίζουν ότι τους ζητείται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν οι ίδιοι για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Σε αυτό το «καλλικρατικό» εκπαιδευτικό τοπίο εκπαιδευτικοί και γονείς επεσήμαναν τις ευθύνες όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των στελεχών της εκπαίδευσης (διευθύντρια ΠΥΣΠΕ Γ. Αθήνας, περιφεριάρχη) και της δημοτικής αρχής που περιορίστηκε απλά σε ψήφισμα συμπαράστασης. Ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο για τις μέρες που ζούμε είναι η διαδικασία συζήτησης που έχει ξεκινήσει από τη βάση των συλλόγων, ο προβληματισμός για τη διεύρυνση του αγώνα, η αναζήτηση δράσεων ανατρεπτικών και συλλογικών, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης.

Μετά την αυριανή παράσταση θα ακολουθήσει νέος κύκλος ΓΣ των γονέων για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ωστόσο φαίνεται να είναι κοινός τόπος ένα πανπεριστεριώτικο συλλαλητήριο για ζητήματα παιδείας, μια παράσταση στην περιφέρεια και στο υπουργείο παιδείας. Στο βίντεο που παραθέτουμε από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα οι φορείς της εκπαίδευσης στο Περιστέρι ακούμε τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των: Γιώργου Κουτσουμπογιώργου, πρόεδρο της ένωσης γονέων Περιστερίου,τον Λευτέρη Σιδερή πρόεδρο του Συλόγου γονέων του 5ου Δ.Σ τον Γιώργο Κόλλια, πρόεδρο του συλλόγου γονέων του 11ου Δ.Σ και τον Κώστα Παπλωματά πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων στο Περιστέρι «Ελλη Αλεξίου»

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger