Home » , » Η ανεργία και ο νόμος της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης

Η ανεργία και ο νόμος της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης

Από giorgis , Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 | 7:37 π.μ.


Ολες οι σημερινές εφημερίδες ασχολούνται με τα πλασματικά στοιχεία για την ανεργία που έδωσε χτες η Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και αναφέρουν ότι τον περασμένο Ιούνη οι άνεργοι έφτασαν τους 1.216.410.
Ο πραγματικός τους αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος  καθώς στους απασχολούμενους καταγράφονται τα «άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω τα οποία την εβδομάδα αναφοράς εργάστηκαν και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος», σύμφωνα με τον τρόπο μέτρησης τη ΕΛΣΤΑΤ,

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο για τον επόμενο χρόνο η πραγματική ανεργία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 34%!


Ας δούμε τι έγραφε ο Κ. Μαρξ στο «Κεφάλαιο»:

«Οσο μεγαλύτερος είναι ο κοινωνικός πλούτος, το κεφάλαιο που λειτουργεί, η έκταση και η ένταση της αύξησής του, επομένως και το απόλυτο μέγεθος του προλεταριάτου και η παραγωγική δύναμη της εργασίας του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βιομηχανικός εφεδρικός στρατός», έγραφε ο Μάρξ.  Αυτός ο «βιομηχανικός εφεδρικός στρατός» και η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση αυτού του ιδιότυπου «υπερπληθυσμού», συμπλήρωνε ο Μαρξ αποτελούν απόλυτο και γενικό νόμο της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης.  

Κι αυτό γιατί: «Κάθε κεφαλαιοκράτης έχει απόλυτο συμφέρον να στίβει μιαν ορισμένη ποσότητα εργασίας από ένα μικρότερο παρά από ένα μεγαλύτερο αριθμό εργατών, κι αν ακόμα ο μεγαλύτερος αυτός αριθμός εργατών στοιχίζει το ίδιο φτηνά ή ακόμα και φτηνότερα. Στη δεύτερη περίπτωση τα έξοδα σε σταθερό κεφάλαιο (σ.σ. μηχανήματα, πρώτες ύλες, μέσα εργασίας κτλ.) αυξάνουν στην ίδια αναλογία με τη μάζα της κινητοποιημένης εργασίας, στην πρώτη περίπτωση αυξάνουν πολύ πιο αργά. Οσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα της παραγωγής, τόσο πιο αποφασιστική σημασία αποχτάει αυτό το κίνητρο».


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger