Home » » Ειδικές Οικονομικές Ζώνες: Έρχονται τα εργασιακά κάτεργα

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες: Έρχονται τα εργασιακά κάτεργα

Από β.ariaditis , Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 | 9:36 π.μ.

Κυβερνητικά σχέδια για την προσφορά ζωτικού χώρου σε εκπροσώπους του κεφαλαίου.


Τη λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην ελληνική επικράτεια προανήγγειλε, χτες, η κυβέρνηση, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα μεταφοράς στην Ελλάδα της αθλιότητας που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές εταιρείες σε μια σειρά από άλλες χώρες. Συνώνυμες της απόλυτης εξαθλίωσης των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων τους συνολικά, οι ζώνες αυτές αποτελούν «παράδεισο» για τα μονοπώλια και «κόλαση» για τους εργάτες. Η σχετική ανακοίνωση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι «κομβικός μας στόχος είναι να φέρουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και κεφάλαια και να δημιουργήσουμε ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες που θα μπορούν να εξαχθούν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και κατεξοχήν ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

Ο υφυπουργός, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», πρόσθεσε ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων». Ωστόσο, οποιαδήποτε έννοια προστασίας των εργαζομένων είναι εντελώς αντίθετη με την ύπαρξη και λειτουργία των ΕΟΖ, που από τη φύση τους έρχονται να καταρρίψουν τα «εμπόδια» της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερο ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς στις εταιρείες που θα προσέλθουν. Η εμπειρία από τις περισσότερες από 3.000 ΕΟΖ που υπάρχουν διάσπαρτες στον κόσμο, προκαλεί φρίκη, αφού τα 12ωρα, ακόμη και 16ωρα εργασίας είναι καθεστώς, οι αμοιβές μηδαμινές, οι υποχρεώσεις των εταιρειών υποτυπώδεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται τελικά και το όποιο όφελος για την οικονομία της κάθε χώρας.

Το θέμα της ΕΟΖ είχε μπει επιτακτικά από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα, ενώ εκφράστηκε ως απαίτηση του γερμανικού κεφαλαίου μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων στα γερμανικά ΜΜΕ. Τους τελευταίους μήνες, κλείνοντας τα μάτια στις τραγικές συνέπειες και προεκτάσεις που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο καθεστώς σε ολόκληρες περιοχές της χώρας, οι πλειοψηφίες στα Περιφερειακά Συμβούλια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και της Πελοποννήσου έσπευσαν με αποφάσεις τους να ζητήσουν τη λειτουργία ΕΟΖ! Προεκλογικά, στελέχη της ΝΔ είχαν αναφερθεί θετικά στο θέμα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, είχε προτείνει σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την ευρεία υιοθέτηση του πολωνικού μοντέλου ΕΟΖ.

Η συνολική τοποθέτηση του Ν. Μηταράκη στο συνέδριο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τον κυβερνητικό στόχο της αποκλειστικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ανακοίνωσε και τη δημιουργία «Ειδικής Υπηρεσίας Απεμπλοκής Επενδύσεων», λέγοντας ότι «για κάθε επένδυση ανοίγει ειδικός φάκελος, τον οποίον παρακολουθούν και ξεμπλοκάρουν όποτε χρειαστεί στελέχη της διοίκησης».

Πηγή:"Ριζοσπάστης" 4/7/2012


Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

Ανώνυμος
4 Ιουλίου 2012 στις 7:17 μ.μ.

Οταν ελεγε ο Καζακης για τις ειδικες οικονομικες ζωνες ηταν συνομοσιωλογος και λαικιστης.....

Ανώνυμος
4 Ιουλίου 2012 στις 8:32 μ.μ.

Όποιος έχει μέντορα τον κάνει πατριάρχη. Μάθε να ενημερώνεσαι και από αλλού. Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δεν είναι μια πρωτοτυπία που εφαρμόζεται στον Ελληνικό χώρο αλλά μια συνήθης πρακτική του Παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού για να αντιμετωπίσει τα ενδογενή του κρισιακά αίτια.
Τέτοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί την τελευταία εικοσαετία κατά κόρο στα «αναδυόμενα» καπιταλιστικά, ανταγωνιστικά κέντρα (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία) και όχι μόνο. Οι χώρες της Βαλκανικής , της Βαλτικής, του πρώην υπαρκτού γενικά και ολόκληρη η πρώην Ανατολική Γερμανία – ακόμα τώρα- μέσα στην ίδια την ενοποιημένη Γερμανία στον α ή β βαθμό για τέτοιες Ζώνες είναι.
Εμείς αυτά για να τα μάθουμε διαβάσαμε πλείστα ντοκουμέντα και ενημερώσεις και δεν χρειαστήκαμε την αποκλειστικότητα κανενός προφήτη και αυθεντίας . Στο βαθμό που έχει κι αυτός κάτι καλό να μας πει καλοδεχούμενος, χωρίς όμως να μας παραπλανά με την πλαστογράφηση της αποκλειστικότητας. Γιατί η ενημέρωση έχει και κανόνες, η πληροφόρηση χρειάζεται την κριτική σκέψη και το επαναστατικό πνεύμα, την ισότητα και την ισηγορία.

Ανώνυμος
8 Ιουλίου 2012 στις 3:25 π.μ.

Ρε συ 8.32,χωρίς καθόλου να θέλω να υπερασπιστώ τον Καζάκη που τα σκάτωσε γενικότερα με τις μαλακίες που έκανε και το αντι-ΚΚΕ μένος που έβγαλε,πρέπει να σου πω ότι όταν αυτός μιλούσε για ΕΟΖ οι υπόλοιποι έκαναν ότι δεν άκουγαν.
Και μάλιστα αυτό ακριβώς έλεγε,ότι η πείρα από τις τόσες και τόσες ΕΟΖ στον πλανήτη δείχνει τι μέλλον ετοιμάζουν στην Ελλάδα.
Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
ΤΩΡΑ που κι άλλοι τις βλέπουν τις ΕΟΖ,το ΠΑΜΕ πρέπει να πρωτοστατήσει στην αντίσταση στις περιοχές που θα στηθούν ΕΟΖ.Είναι γνωστές οι περιοχές.
Απ΄τον μελλοντικό διαχειριστή ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει κανείς,τον αποθεώνει το CNN...
Για το ΠΑΜΕ κάθε ΕΟΖ πρέπει να γίνει μια Χαλυβουργία,ένα λιμάνι,μια Κερατέα.Εκεί το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ θα ξανασυναντηθεί με τον κόσμο.Θα τους φέρει πίσω και θα προσελκύσει και πολλούς ακόμα.

10 Ιουλίου 2012 στις 4:11 μ.μ.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΣΤΕΓΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.Ο ΠΕΙΝΑΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΖΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΖΩΟ.ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΒΛΕΠΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger