Home » , » Σαν σήμερα το 1952 Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Δ. Μπάτσης, Ν. Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης πληρώνουν με την ζωή τους το ταξικό μίσος του μετεμφυλιοπολεμικού αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα. (3 Βίντεο)

Σαν σήμερα το 1952 Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Δ. Μπάτσης, Ν. Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης πληρώνουν με την ζωή τους το ταξικό μίσος του μετεμφυλιοπολεμικού αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα. (3 Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 | 5:31 π.μ.

Σήμερα συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, και των συντρόφων του στις 30 Μάρτη του 1952.

Η κυβέρνηση του Πλαστήρα, το παλάτι, το στρατιωτικό και παραστρατιωτικό κατεστημένο, τα "κεντροαριστερά" και τα "κεντροδεξιά" όργανα της αμερικανοδουλείας, εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη για έναν και μόνο λόγο: Επειδή ήταν κομμουνιστής», υπογράμμιζε η συντρόφισσα Α.Π σε ένα κείμενο της που αναφερόταν στην μεθόδευση της δολοφονίας του Νίκου Μπελογιάννη.

Το μετεμφυλιακό καθεστώς της άρχουσας τάξης της Ελλάδας, μαζί με τους ξένους συμμάχους του και εκτελεστικό όργανο την κυβέρνηση Πλαστήρα και το παλάτι, διαπράττει
άλλο ένα έγκλημα. 




Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Δ. Μπάτσης, Ν. Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης στάθηκαν όρθιοι στο Γουδή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των μονορχοφασιτών, αρνούμενοι να τους δέσουν τα μάτια. Πλήρωσαν με την ζωή τους το ταξικό μίσος του μετεμφυλιοπολεμικού αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα.




(Δυο αποσπάσματα από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη, στην πρώτη δίκη, το Νοέμβρη του 1951)

«Την ευθύνη για το ότι η ελληνική γη είναι σπαρμένη με τάφους και ερείπια, τη φέρουν μόνο οι ξένοι ιμπεριαλιστές και οι Ελληνες υπηρέτες τους».

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα».

Κυριακή 30 Μάρτη 1952 4.10΄π.μ. εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.
Μέρα και ώρα που ούτε και αυτοί οι Γερμανοί δεν εκτελούσαν. Υπό το φως των προβολέων μη τυχόν δει ο ήλιος και φρίξει.




Διαβάστε περασμένο αφιέρωμα του μπλοκ μας για την δίκη και την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη
___________

Τότε και σήμερα 

«...ο λαός υπόφερνε (...). Είχε γονατίσει από τους φόρους, κι η τοκογλυφία ερχότανε ύστερα να του δώσει τη χαριστική βολή. Αφήνω κατά μέρος κάθε δική μου περιγραφή και παίρνω ένα κομμάτι από την Ιστορία του Καρολίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο: "Την εποχή εκείνη η χώρα εσπαράζετο υπό της φυγοδικίας και των συμμοριών τοκογλύφων, οίτινες εν συνεργασία προς τους ταμίας του κράτους και αυτούς ακόμα τους δικαστάς είχον δημιουργήσει αλληλεγγύην και κατέτρωγαν τας σάρκας του λαού" (...). Κι έτσι, τοκογλύφοι, κομματάρχες, δικαστές, ταμίες, Εθνοτράπεζα, κράτος και ληστές - τούτοι οι τελευταίοι πολύ λιγότερο από τους άλλους - εκτελούσαν το ίδιο "εθνοφελές" έργο: Την ερήμωση της χώρας και τον αφανισμό του λαού. Και στο αντιλαϊκό τούτο όργιο, έρχονται και οι ξένοι κεφαλαιούχοι να πάρουν μια από τις καλύτερες θέσεις».

 Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννης «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα». Πρόκειται για μια μελέτη που έγραψε ο Ν. Μπελογιάννη μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Γερμανοϊταλούς.

Θα μπορούσε να υπάρξει πιο χαρακτηριστική περιγραφή για την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε;
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2012 στις 10:23 π.μ.

Ο Μπελογιάννης ζει μες στην καρδιά μας,
ο Μπελογιάννης ζει πα στις κορφές
ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας
στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές

Τζαβέλας
30 Μαρτίου 2012 στις 2:06 μ.μ.

«Η πληγή μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, το ίδιο κι η πίστη μας.Θα φέρουμε την κληρονομιά σου στους ώμους μας,ως την πόρτα του ήλιου, Μπελογιάννη. Καλημέρα αδέρφια μου.Καλημέρα ήλιε. Καλημέρα κόσμε. Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.»

vladimir17
30 Μαρτίου 2012 στις 5:11 μ.μ.

Η δράση και οι θυσίες τέτοιων αγωνιστών κατά τη δεκαετία του '40 αλλά ειδικά μετά τον εμφύλιο -παρά τα αποδεδειγμένα λάθη του κόμματός τους, που σε μεγάλο βαθμό μας οδήγησαν στην ήττα- πρέπει να είναι παράδειγμα για τη δράση μας στο σήμερα.Περίοδο κατά την οποία τα καθήκοντα είναι αυξημένα για τους επαναστάτες, με το ζήτημα της επανάστασης και της ανατροπής του καπιταλισμού να έχει μπει στην ημερήσια διάταξη από το βάθος της οικονομικής κρίσης.Η αριστερά αδυνατεί στην πλειοψηφία της να το δει αυτό πχ ανταρσύα-κκε, λέγοντας ότι ο υποκειμενικός παράγοντας είναι ανέτοιμος.Αυτό ισχύει αλλά συγχρόνως αποτελεί υπεκφυγή, μη βάζοντας εδώ και τώρα το ζήτημα της εξουσίας. Το μεταβατικό πρόγραμμα (διαγραφφή χρέους,έξοδος εε κλπ) που έχει υιοθετηθεί από μεγάλο κομμάτι του εξωκοινοβουλίου αλλά και από το κκε είναι το πρώτο βήμα.Πρέπει όμως να απαντηθεί «ποιος θα το εεφαρμόσει;»Η απάντηση κατά γνώμη μου είναι μια κυβέρνηση των εργατών και των συμμάχω τους, η οποία στην προσπάθεια απαλλοτρίωσης κεφαλαίων με τη διαγραφή του χρέους, τις κρατικοποιήσεις, θα είναι το πρώτο βήμα της επάναστασης, θα σημάνει την έναρξη της επαναστατικής ανατροπής.

31 Οκτωβρίου 2012 στις 7:29 μ.μ.

Τελικα σταθηκε αδυνατο να βρω τα ονοματα ολων των κατηγορουμενων στη δικη Μπελογιαννη.
Δεν ειναι ιεροσυλια ?

4 Απριλίου 2018 στις 2:55 π.μ.

Ωφείλουμε νσ αναφέρουμε και τα ονόματα των συγκατηγορουμένων που πέρασαν τα πάνδεινα οι ίδιοι κσι οι οικογένειές τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger