Home » , » Για τα χθεσινά γεγονότα στο Σύνταγμα

Για τα χθεσινά γεγονότα στο Σύνταγμα

Από giorgis , Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 | 4:37 μ.μ.

Χωρίς Βαστίλη, χωρίς ανάθεμα,

υπάρχει τόπος και για μένα;

Ενώ υπάρχει νεκρός διαδηλωτής από την κρατική καταστολή, σήμερα το «κίνημα» μετράει τα στενά κομματικά «οφέλη» και ζημιές από τα γεγονότα, αντί να ξεχυθεί ξανά στο δρόμο ενάντια στο καθεστώς που δολοφονεί.

Η χθεσινή μέρα ήταν ένα μεγάλο δώρο προς την κυβέρνηση και το καθεστώς. Το μεγαλύτερο μετά τη μεταπολίτευση, σε μαζικότητα, οργή και αποφασιστικότητα, απεργιακό διήμερο αποσυντέθηκε «εκ των έσω».

Ιστορική η ευθύνη του ΚΚΕ που λειτούργησε ανοιχτά και απροκάλυπτα ως βραχίονας του κράτους,
αναλαμβάνοντας με στρατιωτικό τρόπο την περιφρούρηση της Βουλής απέναντι στα πλήθη των διαδηλωτών.

Δικαιολογημένη η οργή χιλιάδων διαδηλωτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι, αντί με τις αλυσίδες των ΜΑΤ, με τις κρανοφόρες και καδρονοφόρες διμοιρίες του ΚΚΕ.

Αλλά λαθεμένη, εγκληματική και εξίσου «εξουσιαστική» ήταν και η επίθεση με μάρμαρα και μολότοφ στην «περιφρούρηση» του ΚΚΕ και σε πλήθος κόσμου.

Απογοητευτικά αποκαλυπτική η στάση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που έσπευσε να συνταχθεί με το ΚΚΕ, μην τολμώντας να υπερασπιστεί την, στα λόγια, πολύτιμη «αυτοτέλειά» της.

Αυτό που εκφράστηκε χθες με δραματικό τρόπο είναι η ανεπάρκεια όλων μας (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρχικών, αυτονομίας) να ανοίξουμε έναν πραγματικό δρόμο ανατροπής του καθεστώτος της κοινωνικής λεηλασίας.

Κι αν για την κοινοβουλευτική Αριστερά, και όσους από την αντικαπιταλιστική Αριστερά θέλουν να της μοιάσουν, η κρίση την οδηγεί να λειτουργεί απροκάλυπτα ως προστάτης του συστήματος, για τουςαγωνιστές της κοινωνικής επανάστασης και της άμεσης δημοκρατίας (όπου κι αν βρίσκονται αυτοί) η πρόκληση είναι να υπερβούν στην πράξη αυτόν τον τύπο αστικής πολιτικής, δίνοντας σήμερα «δείγματα γραφής» μιας άλλης πολιτικής της χειραφέτησης και της συλλογικής δημιουργίας.

Ας σταματήσουμε να κρύβουμε τις ανεπάρκειές μας, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τις επιλογές και τα λάθη των άλλων.

Ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε τους ρόλους που το θέαμα του συστήματος μας έχει μοιράσει...

Η κρίση μας ξεσκεπάζει όλους.

Ο εχθρός είναι εκεί, στην κυβέρνηση, στο κράτος, στην εκμετάλλευση και την αγορά, και πρέπει να τον στοχεύσουμε, παραμερίζοντας όχι μόνο τους τόνους των δακρυγόνων αλλά και όλο το παραπέτασμα των φετιχισμών που μας εμποδίζουν να τον πετύχουμε.

Κώστας Χαριτάκης
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 9 σχόλια

Ανώνυμος
21 Οκτωβρίου 2011 στις 5:31 μ.μ.

Πραγματικά αν είναι δυνατόν να λετε τέτοια πράγματα, δηλαδή το παμε περιφρουρούσε τη Βουλή?
Εχετε καθόλου νιονιο στο μυαλό σας?
Η περιφρούρηση γίνεται για να προστατευεις τον κόσμο που έχει ερθει να διαδηλώσε και δεν αφήνεις μπαχαλίδες κλπ ασφαλίτες να παρεισφρήσουν.
Και στ κάτω κάτω μιλάτε ΕΣΕΙΣ>? που στις πορειες που κάνετε ολα τα και καλά αναρχακια σουλατσάρουν αναμεσα σοτν κόσμο και τα σπάνε δίπλα και τους κάνετε ενα ου και αισθάνεστε και αγωνιστές!
Μια γαμημένει συνείδηση σας λείπει ρε και στ κάτω κάτω σας καίει γιατί αυτή την οργάνωση που έχει το παμε ουτε στα πιο τρελα σας όνειρα.
Και οι μόνοι που βρέθηκαν απέναντι στους κρανιοφόρους της περιφρούρησης του παμε ήταν οι και καλα αγνωστοι κουκουλοφόροι,γνωστοί ασφαλίτες και προβοκάτερες αλλά και πολύ απλά αφελή παιδάκια που ακόμα δεν βλέπουν ότι υποκινούνται ασυνείδητα.
Είναι ντροπή πραγματικά

Ανώνυμος
21 Οκτωβρίου 2011 στις 5:44 μ.μ.

ΑΨΟΓΟΣ, όπως πάντα σύντροφε ναι φταίμε όλοι. Γιατί αριστερός, επαναστάτης, αντιεξουσιαστής σημαινεί να κάνεις την αυτοκριτική σου.
Οχι εχθρός δεν είναι το ΚΚΕ, ο Αναρχικός, ο Συριζαίος, ο Μαοικός, ο Ναρίτης ο Τροτκσυστής.
Εχθρός είναι άλλος που όλοι μας ξέρουμε.
Δεν ήλθε η ώρα να πέσουν οι τόνοι λοιπόν από όλους
Αλλωστε και το ΚΚΕ κάποτε κατηγορήθηκε σαν κόμμα που προβοκάρει την εθνική υπόθεση, σαν πράκτορας ξένων δυνάμεων χωρίς να είναι.
Ναι μπορεί να μπαίνουν κάποιοι προβοκάτορες σε φασαρίες ή να τις προκαλούν και μετά να τις φορτώνουν στον Α/Α χώρο
Σίγουρα όμως οι δώδεκα συληφθέντες των χτεσινών επεισοδίων δεν ήταν γιατί πολύ απλά δεν θα τους συννελάμβαναν.
Και αλήθεια θα ήθελαν οι σύντροφοι της αριστεράς να τους δουν να σαπίζουν στις φυλακές, όσο και αν διαφωνούν με τις πρακτικές τους;
Μπράβο ξάνα χωρίς μικροαστικές φαμφάρες στον συντάκτη του άρθρου

Aς πρυτανέψει λοιπόν οι ψυχραιμία γιατί πραγματικά έρχονται δύσκολες μέρες και ο καθένας μπορεί και πρέπει με τον τρόπο του να στριμόξει το σύστημα

Ανώνυμος
21 Οκτωβρίου 2011 στις 8:49 μ.μ.

Μέγα λάθος αυτό που κυκλοφορεί για τη δήθεν περιφρούρηση της Βουλής από το ΠΑΜΕ. Ο σκοπός είναι ένας και απορώ που οι περισσότεροι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ προσπάθησαν να μην προκληθούν οι μπάτσοι και αρπάξουν την ευκαιρία που περίμεναν (και πάντα περιμένουν) για να ρίξουν χημικά και να διώξουν τον κόσμο, διαλύοντας τη συγκέντρωση. Δεν σας κάνει εντύπωση δηλαδή ότι αυτά που λέγονται περί προστασίας των Βουλευτών και άλλες τέτοιες αηδίες έχουν βολέψει τα ΜΜΕ και τα αναπαράγουν όπως μπορούν; Ας πονηρευτούμε λίγο ρε παιδιά! Δεν είναι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ οι εχθροί του λαού και καλό είναι να μην δημιουργούμε καχυποψία και σύγχυση με τέτοια πράγματα. Κι εγώ τόσον καιρό διαφωνούσα και φώναζα που δεν έμεναν στη Βουλή, αλλά όχι τώρα που έκαναν επιτέλους αυτό που έπρεπε (και το πλήρωσαν με αίμα) να τα βάζουμε πάλι μαζί τους. Είναι κρίμα κι άδικο πραγματικά...

Ανώνυμος
21 Οκτωβρίου 2011 στις 11:54 μ.μ.

Ναι είμαι ένας κουκουλοφόρος από τα ιουλιανά ,ένας από τους 300 προβοκάτορες του Πολυτεχνείου ,ένας αριστ εροχουντικός της μεταπολίτευσης και των εργοστασιακών σωματείων ένας κουκουλοφόρος τον Δεκέμβρη του 8 ,προχθές ένας χρυσαυγίτης ωστόσο σύντροφοι δεν έφαγα γιουβαρλάκια από τα χέρια της Μαρίκας

Ένας κουκουλοφόρος χωρίς κουκούλα
από Στ'εργιος Κατσαρός

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

21 Οκτωβρίου 2011 στις 11:55 μ.μ.

"...Ιστορική η ευθύνη του ΚΚΕ που λειτούργησε ανοιχτά και απροκάλυπτα ως βραχίονας του κράτους (!!!), αναλαμβάνοντας με στρατιωτικό τρόπο (!!!) την περιφρούρηση της Βουλής απέναντι στα πλήθη των διαδηλωτών.

Δικαιολογημένη η οργή χιλιάδων διαδηλωτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι, αντί με τις αλυσίδες των ΜΑΤ, με τις κρανοφόρες και καδρονοφόρες διμοιρίες του ΚΚΕ" (που το είδε αυτό, γιατί τόση εξώφθαλμη διαστρέβλωση των γεγονότων ;;;

Ρε giorgis, περισσεύει το αντικομμουνιστικό σου δηλητήριο... Πολύ δηλητήριο βρέ παιδί μου, όσο κι άν προσπαθείς με τις αποπάνω και τις αποκάτω αποστροφές του λόγου σου να τις επικαλύψεις με "αριστερή" φρασεολογία...
Είσαι για κλάματα, δεν αξίξει αντιπαράθεση για τα αυτονόητα, όταν η ίδια η πραγματικότητα, αυτή που προκύπτει μέσα από συνεχόμενα VIDEO, διαστρέφεται απροκάλυπτα, αρκεί να χύσεις το αντι-ΚΚΕ δηλητήριο, από το οποίο διαθέτεις μπόλικο - και δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε...
Αηδία και αποστροφή για πάρτι σου και για το "αριστερό" blog, από το οποίο εκπέμπεις τις "επαναστατικές" σου απόψεις.
Συγχαρητήρια και σ'ανώτερα...
Σπύρος

Alsino
22 Οκτωβρίου 2011 στις 12:05 π.μ.

Πραγματικά η πιο εύστοχη από όλες τις τοποθετήσεις-αναλύσεις των θλιβερών γεγονότων του Συντάγματος.

Πράγματι απερίγραπτοι οι κάφροι που πέταξαν τις μολότωφ εναντίον του πλήθους με κίνδυνο (αν δεν έγινε κιόλας) να τραυματιστούν αθώοι διαδηλωτές. Αναρωτιέμαι γιατί δεν πήγαν σώμα με σώμα, αν θεωρούσαν ότι έπρεπε και να διαφυλάξουν τις μολότωφ για τα κρατικά τσοπανόσκυλα.

Πολύ μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχει η ηγεσία του ΚΚΕ που φέρθηκε ως συστημική(?) δύναμη διαφυλάσσοντας αντί των διαδηλωτών του, το αστικό κοινοβούλιο σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ταξικής σύγκρουσης.

Επιπλέον επιβαρυντικό για το ΚΚΕ, είναι και το γεγονός ότι αποτελεί οργανωμένη δύναμη σε αντίθεση με αυτούς που συγκρούστηκαν με το ΠΑΜΕ, που μπορεί να ήταν οτιδήποτε. Από αναρχικούς, μπάχαλους, χουλιγκάνους, μέλη του "Δεν πληρώνω", άλλους εξοργισμένους διαδηλωτές, μέχρι και παρακρατικούς που μπορεί την πιο κρίσιμη ώρα να παίξανε ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι διάσπασης και σύγχυσης των δυνάμεων του κινήματος

ΥΓ

Αισθάνομαι απογοητευμένος από τις εκτιμήσεις των περισσότερων δυνάμεων της λοιπής αριστεράς, αλλά και του ίδιου του "Βαθύ κόκκινο" που είτε δεν μπόρεσαν να δουν την ευθύνη του ΚΚΕ για τα γεγονότα, είτε στην καλύτερη είναι ελλιποβαρής ως προς το ποιος φταίει περισσότερο.

Ανώνυμος
22 Οκτωβρίου 2011 στις 1:34 π.μ.

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΞΗ : ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !

Πετρος
22 Οκτωβρίου 2011 στις 3:11 π.μ.

Ας δεχτουμε ως ορθη και αληθη την υποθεση των "αντιεξουσιαστων", των φιλων τους αλλα και των υπολοιπων που εχουν σχηματισει παρομοια αποψη για τον πολιτικο ρολο του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, οτι, δηλαδη, αντιτιθενται στην πραγματικη και αποτελεσματικη λαικη αντισταση, οτι με τη σταση τους υπονομευουν τους ορους μιας βιαιης ανατροπης της κυβερνησης, οτι δεν επιθυμουν την ελευθερη και "ακαπελωτη" λαικη δραση, οτι δεν εχουν ως στοχο την ανατροπη του καπιταλιστικου συστηματος αλλα τη διαιωνιση της μικρης επιρροης της κομματικης γραφειοκρατιας και επικεντρωνονται μονον στην ενισχυση των εκλογικων αποτελεσματων, οτι ειναι πουλημενοι στους αστους. Την προηγουμενη Πεμπτη στο Συνταγμα το ΠΑΜΕ κατορθωσε να συσπειρωσει δεκαδες χιλιαδες κοσμου, το μεγαλυτερο και μαλιστα οργανωμενο μπλοκ απο αγωνιστες, απεργους, εργαζομενους, οικογενειαρχες. Κανεις δεν του στερει το δικαιωμα να περιφρουρησει το μπλοκ του. (Οπως εχει δειξει η πολυχρονη εμπειρια, θα ηταν ευχης εργον να ησαν σε θαση να κανουν το ιδιο και αποτελεσματικα ολες οι συλλογικοτητες ωστε να αποφευγονταν οι γνωστες και συνηθεις προβοκατσιες.) Οι διακοσοι-τριακοσοι που επιτεθηκαν στο ΠΑΜΕ χρησιμοποιωντας πετρες, καδρονια και μολοτωφ τι θελησαν να διατρανωσουν? Την πολιτικη τους αντιθεση στη σταση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ? Θελησαν με αυτο τον τροπο να κανουν πολιτικη παρεμβαση στον κοσμο που ακολουθει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αλλα και τις υπολοιπες δεκαδες χιλιαδες των διαδηλωτων? Επιχειρησαν, μηπως, κατ'αυτον τον τροπο να ενδυναμωσουν το πεισμα και να σφυρηλατησουν την πιστη στον ελληνικο λαο που διαδηλωνε ωστε να συμμετασχει σε μια δυναμικη ενεργεια καταληψης του κοινοβουλιου εναντια στο προδοτικο ΚΚΕ? Τι κανει ολους αυτους να πιστευουν οτι ο συνηθης και παραδοσιακος πετροπολεμος διακοσιων-τριακοσιων νοματεων με την αστυνομια θα φερει καποτε τα επιθυμητα αποτελεσματα? Τι εγινε ολες τις προηγουμενες φορες που το επιχειρησαν? Μηπως εγινε δυνατον να καταστουν, εξαιτιας αυτης της δρασης, πιο μαζικες και πιο αποφασιστικες οι συγκεντρωσεις, οι διαδηλωσεις, οι απεργιες? Για ποιο λογο πιστευουν οτι αν το ΠΑΜΕ δεν ηταν προχτες μπροστα απο τη Βουλη θα επιτυγχαναν στην προσπαθεια τους να μπουν στη Βουλη? Γιατι, αραγε, εχουν στοχοποιησει τη Βουλη και πιστευουν οτι μια ενδεχομενη καταληψη της θα επιφερει ανατροπη της κυβερνησης? Εχουν καποιο επιχειρημα επ'αυτου? Πιστευουν αραγε οτι οι κυβερνησεις πεφτουν οταν καταλαμβανεται το κοινοβουλιο ενω τα αλλα κυβερνητικα κτιρια μενουν ανεγγιχτα? Τι θα το κανουν το κατειλημμενο κοινοβουλιο? Θα το καψουν? Ποιο θα ηταν σε αυτη την περιπτωση το πολιτικο οφελος? Γιατι στο τελος-τελος το ΠΑΜΕ με μια συγκεντρωση δεκαδων χιλιαδων ανθρωπων θα επρεπε να κανει χωρο στους διακοσιους-τριακοσιους κουκουλοφορους για να παιξουν το χιλιοπαιγμενο εργο με τα ΜΑΤ που δεν ειναι αλλο απο τη προωρη διαλυση καθε μαζικης διαδηλωσης? Ηταν, αραγε, η αρνηση του ΠΑΜΕ να αφησει να περασουν τα μερικες εκατονταδες μελη του κινηματος "δεν πληρωνω" στο επανω μερος της πλατειας, η αιτια που προκληθηκε η συγκρουση? Καταληγω, υποστηριζοντας οτι, ακομα κι αν αποδεχτουμε οτι ο πολιτικος λογος και ρολος του ΚΚΕ δεν ειναι επαναστατικος, οτι ακομα κι αν η σταση του ΚΚΕ στη προχτεσινη συγκεντρωση, με τους δεκαδες χιλιαδες διαδηλωτες στις γραμμες του, ηταν το ξεφουσκωμα της συγκρουσιακης διαθεσης, τα επεισοδια ησαν προσχεδιασμενα απο ενα συνοθυλευμα πασχοντων απο πολιτικο νανισμο και εμφανη θεωρητικη ανεπαρκεια που δρουν με κανονες συμμοριας μεσα στο μαζικο λαικο κινημα με αμεση και αποδεδειγμενη συνεπεια την απομαζικοποιηση της λαικης αντιστασης. Ο αγωνας για να εχει επιτυχια πρεπει να ειναι πολιτικος και μαζικος. Αυτα τα δυο πανε μαζι. Η γηπεδικη αλητεια, η προσωπικη δολοφονικη βια εναντια σε εργαζομενους προκαλει μαρασμο, παρακμη, αποδιοργανωση, παραιτηση και απογοητευση. Η αποθεωση της βιας για τη βια και η υστερικη καταστροφη δημοσιου χωρου, η αγελαια, ασυντονιστη, αλαζονικη, ατομικιστικη, ιστορικα καταδικασμενη συμπεριφορα σε χωρους μαζικης δρασης πρεπει να καταγγελθει, να απομονωθει και να ξεπεραστει οσο το δυνατον πιο συντομα.

22 Οκτωβρίου 2011 στις 10:09 π.μ.

Πολύ σωστή τοποθέτηση!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger