Home » » Νεότερα από το κύμα εξέγερσης στην Αραβία (και όχι μόνο)

Νεότερα από το κύμα εξέγερσης στην Αραβία (και όχι μόνο)

Από ciaoant1 , Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 | 11:21 π.μ.

Φοβερό σκίτσο, που συνοψίζει ολόκληρη την πολιτική των ιμπεριαλιστών της "Διεθνούς Κοινότητας" για την Αραβία και τις εκεί λαικές εξεγέρσεις:

Βλέπουν προφανώς ότι ο λαός δε δέχεται πλέον να κυβερνάται από τα δικτατορικά καθεστώτα και να ζει μέσα στη φτώχεια όπως πριν. Αυτά τα καθεστώτα λοιπόν ναι μεν έως τώρα τους εξυπηρετούσαν (ήταν φιλοαμερικάνικα - ακόμα και ο "πρώην επαναστάτης" Καντάφι έδινε στη "Δύση' τα πετρέλαια που ήθελε), αλλά τώρα αυτά τα καθεστώτα είναι "νεκρά", δε μπορούν πλέον να διατηρήσουν την εξουσία.

Ως εκ τούτου, οι ιμπεριαλιστές στέλνουν πολεμικά πλοία και απειλούν και με πιθανή στρατιωτική επίθεση, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν τα πετρέλαια (τους λαούς γραμμένους τους έχουν - άλλωστε έχουν εξοντώσει/εξαθλίωση πάμπολλους λαούς και πλέον τους ξέρουμε). Από την άλλη όμως, δε στηρίζουν τους πρώην υποτελείς τους που χάνουν την κυβέρνηση - στηρίζουν τις εξεγέρσεις, διότι θέλουν μετά να διασφαλίσουν ότι η νέα εξουσία που θα προκύψει θα είναι και αυτή "του χεριού τους". Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι πιο "δημοκρατική", λιγότερο αυταρχική δηλαδή, ο λαός δε θα δεχτεί τίποτα λιγότερο. Και επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι θα δώσει και μερικά ψίχουλα παραπάνω στον πεινασμένο λαό αν θέλει να διατηρήσει την εξουσία.

Ωστόσο, ο λαός ναι μεν εξεγέρθηκε, αλλά είναι ανοργάνωτος, δεν έχει πολιτική οργάνωση, σχέδιο, συγκεκριμένο όραμα. Άρα, αφού ο λαός δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, είναι ευάλωτος στο να δεχτεί να τον κυβερνήσουν κάποιοι άλλοι (πχ ο στρατός, κτλ). Εκεί ποντάρουν οι ιμπεριαλιστές, στο ότι θα μπορέσουν να επηρεάσουν τα πράγματα έτσι ώστε αυτός που θα πάρει την εξουσία να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ελέγχουν τα πετρέλαια και οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων έχει αξία για αυτούς στην περιοχή (λιμάνια, κτλ).

Η χώρα με τη μεγαλύτερη βέβαια σημασία είναι η Σαουδική Αραβία, η χώρα με το περισσότερο πετρέλαιο απ' όλους τους άλλους. Η χώρα αυτά είναι χώρα-πλήρως ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ ως τώρα, αλλά, όπως έχουμε δει και σε παλιότερα ποστ μας, εξουσιάζεται από ένα εντελώς αυταρχικό καθεστώς, με τη βασιλική οικογένεια και τους παρατρεχάμενους της να ζουν μέσα στα πλούτη, και το λαό να ψομολυσσάει.

Τρέμουν λοιπόν μια εξέγερση και εκεί, και ήδη ο βασιλιάς έδωσε ένα πακέτο με παροχές προς το λαό, μπας και προλάβει τα χειρότερα. Παράλληλα όμως, ας δούμε και αυτή την είδηση, όπου το καθεστώς εκεί...απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις και δήλωσε ότι οι κρατικές δυνάμεις καταστολής θα χρησιμοποιήσουν βία, εν όψει μιας προγραμματισμένης διαδήλωσης τις επόμενες μέρες:

Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Σ.Αραβία
Σε αναβρασμό χώρες της Μέσης Ανατολής, οι πολίτες ζητούν ελευθερίες και δουλειές

Spoiler:
Τις προθέσεις της έδειξε από νωρίς η Σαουδική Αραβία σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση των διαδηλώσεων και στο έδαφός της.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών οι διαδηλώσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Το βασίλειο απαγορεύει όλες τις διαδηλώσεις, εξήγησε ο υπουργός, γιατί είναι αντίθετες με τον ισλαμικό νόμο και με τις αξίες της κοινωνίας. Προειδοποίησε δε το υπουργείο ότι κάποιοι προσπαθούν να πετύχουν «παράνομους στόχους» ενώ προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία.



Την ίδια ώρα βέβαια, ένα άρθρο της Le Monde ρίχνει φως σε μία άλλη πτυχή που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας: ότι δηλαδή η Κίνα ανεβαίνει, και πλέον έχει γίνει "ο καλύτερος πελάτης" της Σαουδικής Αραβίας, καθώς αυτή είναι η χώρα που ζητά το περισσότερο πετρέλαιο. Παράλληλα, τόσο η Κίνα, όσο και η Σ. Αραβία και οι υπόλοιποι πετρελαιάδες προφανώς ΔΕ βλέπουν με καλό μάτι το ότι οι ΗΠΑ πληθωρίζουν το δολάριο, κάτι που σημαίνει ότι χώρες όπως η Κίνα, αλλά και οι πετρελαιάδες χάνουν λεφτά διότι τα δολάρια που κατέχουν υποτιμούνται σε αξία. Έτσι, η έως τώρα άρρηκτη συμμαχία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα δοκιμαστεί:

Σ. ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η Σ. Αραβία φέρνει την Κίνα πιο κοντά στη Μ. Ανατολή

...Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να φανταστεί κανείς την ανατροπή των σημερινών συμμαχιών, δηλαδή μια σχέση μεταξύ Πεκίνου και Ριάντ που θα παραγκώνιζε την Ουάσιγκτον, υπάρχει μια απόσταση την οποία ορισμένοι σχολιαστές διασχίζουν ανέμελα, για να εκδηλώσουν είτε τη χαρά είτε την ανησυχία τους (1). Μάλλον βιάζονται, σύμφωνα με τον Ραέντ Κριμλί, σύμβουλο του σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Σαούντ Αλ-Φαϊσάλ: «Οι σχέσεις μας με την Κίνα δεν συγκρίνονται με τις σημαντικές στρατηγικές σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι γνωρίζουμε ότι προκαλούν κάποιες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον». Πριν σημειώσει, κάπως πονηρά, ότι το Ριάντ συχνά μεσολαβεί προς το Πεκίνο κατόπιν αιτήματος του «αμερικανού φίλου», όπως για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Την ίδια συνετή προσέγγιση υιοθετεί και ο Τζον Σφακιανάκης, της Saudi Fransi Bank, ένας από τους καλύτερους γνώστες του βασιλείου, ο οποίος επιμένει στον καθαρά οικονομικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ριάντ: «Είναι αλήθεια ότι η Κίνα εξάγει περισσότερο εδώ, αλλά αυτό συμβαίνει στις πιο πολλές χώρες. Οι Σαουδάραβες θέλουν να βάλουν και αυτοί το πόδι τους στην Κίνα. Η σχέση αυτή θα γίνει πολιτική όταν η Κίνα αποφασίσει να παίξει ρόλο στην περιοχή [της Μέσης Ανατολής], κάτι που, προς το παρόν, δεν συμβαίνει».

Χωρίς αμφιβολία, το πετρέλαιο αποτελεί τη συγκολλητική ουσία αυτής της συμπόρευσης, η οποία αναπτύχθηκε μετά το 2000, όταν η ζήτηση μαύρου χρυσού είχε καθηλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, τη στιγμή που στην Κίνα παρουσίαζε εκρηκτική άνοδο. Το Ριάντ επιθυμούσε να κερδίσει μια σταθερή αγορά και το Πεκίνο να εξασφαλίσει τον ανεφοδιασμό του σε βάθος χρόνου. Οι κινέζοι αξιωματούχοι, που ξέρουν να χειρίζονται την ξύλινη γλώσσα της διπλωματίας, κάνουν αναφορές στο κοινό πεπρωμένο των λαών, την ανάγκη συνύπαρξης, τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της συνεργασίας.

Την ίδια ώρα,με την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει, συμπαρασύροντας βέβαια όλη την οικονομία (που βασίζεται σε αυτό σε τεράστιο βαθμό), οι ΗΠΑ σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματα που έχουν τα κράτη για καταστάσεις ανάγκης, ενώ η Κίνα σκέφτεται να μαζέψει πετρέλαιο σε αποθήκες, ώστε να το έχει για μετά, όταν τα πράγματα "ζορίσουν" ακόμα περισσότερο:

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» τη χρήση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου
Spoiler:
Τη χρήση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου εξετάζουν οι ΗΠΑ προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», οι οποίες έχουν εκτοξευτεί μετά τα γεγονότα στη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ «και άλλες μεγάλες οικονομίες διαθέτουν σημαντικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Αν χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αποθέματα για τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας σοβαρής και παρατεταμένης διακοπής της ροής» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.


As US Prepares To Tap Strategic Oil Reserve, Crude Prices To Surge On Asian Disaster Preparation
China will start work on building strategic oil reserve tanks at the north-eastern port of Tianjin by May, China Daily newspaper reported Saturday.

Work will be completed before the end of China's 2011-2015 five-year economic plan, and filling this reserve will start when the oil price is "appropriate", Tianjin city official He Shushan was quoted as saying.

China's efforts to build up oil stocks are closely watched by energy market analysts, as its demand for oil is a key driver of global prices and huge amounts of crude are needed for the project. China imports more than half the oil it uses.

The reserve site in Tianjin is among eight stockpiling bases being prepared in the second phase of China's strategic petroleum reserve project

Όλοι πάντως οι δικτατορίσκοι της περιοχής φοβούνται το λαό πλέον, και είτε κάνουν παραχωρήσεις, είτε χτυπούν το λαό, είτε και τα δύο:

Αμυντικό τείχος... επενδύσεων 1,6 δισ. δολαρίων σηκώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Spoiler:
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρακολουθώντας τις αναταραχές στον αραβικό κόσμο να εξαπλώνονται και σε γειτονικά κράτη του Κόλπου, θα επενδύσουν 1,6 δισ. δολάρια για τη βελτίωση των υποδομών σε λιγότερο ανεπτυγμένα εμιράτα, μετέδωσαν την Τετάρτη κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αναμεταδίδει το Reuters


Με πυροβολισμούς στον αέρα διαλύει ο στρατός συγκέντρωση στο Κάιρο
Έξω από τη μισητή κρατική ασφάλεια

Spoiler:
Πυρ στον αέρα άνοιξαν οι αιγυπτιακές στρατιώτες δυνάμεις για να διαλύσουν διαδήλωση έξω από το αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας στο Κάιρο. Διαδηλωτές κατήγγειλαν στο Reuters πως απειλήθηκαν από άνδρες με πολιτικά που κρατούσαν μαχαίρια. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αιγύπτου ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, την πρώτη μετά Μουμπάρακ κυβέρνηση που καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Στο Κάιρο για την πρώτη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Πλήθη Αιγυπτίων επιτέθηκαν την Κυριακή στο μισητό αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας στο Κάιρο, απαιτώντας την κατάργηση της βάναυσης υπηρεσίας που λειτουργούσε ως σώμα εγχώριας κατασκοπείας στις δεκαετίες εξουσίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στρατιώτες πυροβόλησαν για αρκετά λεπτά στον αέρα, ενώ διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι τους απείλησαν άνδρες με πολιτικά που κρατούσαν μαχαίρια. Φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση Μουμπάρακ που ένοπλοι με πολιτικά αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν ακτιβιστές στο Κάιρο.



Ανήσυχη και η Κίνα - αν και προς το παρόν οι εργάτες δεν κινητοποιούνται εκεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν όμως αυξητικές τάσεις διεκδίκησης

Κίνα: Κυβερνητικές ανησυχίες για διαδηλώσεις τύπου Μέσης Ανατολής
Τα επίσημα όργανα της κινεζικής κυβέρνησης επανέλαβαν με αυξημένη δριμύτητα σήμερα τις επικρίσεις τους στις διάφορες προσκλήσεις από διάφορες ιντερνετικές πηγές προς τον πληθυσμό για διαδηλώσεις, κατά τα πρότυπα των αραβικών εξεγέρσεων, υποστηρίζοντας πως εκείνο που είναι σημαντικό είναι η σταθερότητα της χώρας. Χθες, η επίσημη εφημερίδα της κινεζικής πρωτεύουσας Μπεϊζίνγκ Ριμπάο (Εφημερίδα του Πεκίνου) είχε προειδοποιήσει επίσης τον πληθυσμό να απόσχει από τέτοιου είδους ενέργειες.

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να παραδεχθούμε πως ο κόσμος, εξημμένος από απώτερα κίνητρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να ενθαρρύνουν την <πολιτική του δρόμου>», τονίζει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Νεανική Ημερησία του Πεκίνου. «Χρησιμοποιούν το Ιντερνέτ για να χαλκεύσουν και να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες, να προκαλέσουν παράνομες συγκεντρώσεις προκειμένου να εισάγουν στην Κίνα το χάος της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και να σπείρουν την σύγχυση στη χώρα», τονίζει η εφημερίδα.

Το δε όργανο του ΚΚ στη Σαγκάη Ζιεφάνγκ Ημερησία, επαναλαμβάνει την ίδια επιχειρηματολογία και καλεί τους αναγνώστες της να «διατηρήσουν την κοινωνική αρμονία και σταθερότητα(…) ως κόρη οφθαλμού».

Οι αρχές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να λάβει η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αύξηση της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους πτωχούς στην Κίνα.

Η Κίνα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο φόβου απέναντι σε μια πιθανή εξέγερση, που ξοδεύει περισσότερα για να λογοκρίνει το ίντερνετ, παρά για τον "αμυντικό προϋπολογισμό" του κράτους, διότι απλούστατα περισσότερο φοβάται μια λαική εξέγερση, παρά μια επίθεση από το εξωτερικό

China’s Spending on Internal Policing Outstrips Defense Budget
Spoiler:
China spent more on its internal police force than on its armed forces in 2010, and plans to do the same this year, as the government deployed security forces around the country to control growing social unrest.

The surge in public security spending comes as so-called mass incidents, everything from strikes to riots and demonstrations, are on the rise. There were at least 180,000 such incidents in 2010, twice as many as in 2006, Sun Liping, a professor of sociology at Beijing’s Tsinghua University, said in a Feb. 25 article in the Economic Observer.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger