Home » , » Στο δρόμο της ζαρτινιέρας

Στο δρόμο της ζαρτινιέρας

Από giorgis , Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009 | 3:54 μ.μ.

Η μπασκηναρία της Θεσσαλονίκης έχει παράδοση στο να χρησιμοποιήσει αλόγιστη βία εναντίον διαδηλωτών, και να στήνει σκευωρίες.
Πριν ρθούμε στο σημερινό περιστατικό που δημοσιεύετε σε αρκετές εφημερίδες να θυμίσουμε μερικά πράγματα για τα «έργα και τις ημέρες» των μπάτσων της Θεσσαλονίκης.

Πριν μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο που έδειχνε καμιά 40ρια αξιωματικούς και αστυφύλακες της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης να γλεντάνε με χουντικά τραγούδια, να πυροβολούν στο αέρα και να βασανίζουν μετανάστες. Είχε γίνει ένας ντόρος τότε από τηλεοράσεις και εφημερίδες αλλά ουσιαστικά όλη η ιστορία ξεχάστηκε.
Και μια λεπτομέρεια πολύ σημαντική. Ανάμεσα στους 40 ήταν και ο σημερινός πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Γ. Αναστασιάδης.

Τον Ιούνιο του 2003 στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στη γειτονική Χαλκιδική, μπάτσοι μετά την σύλληψη του βρετανού διαδηλωτής Σάιμον Τσάπμαν τοποθέτησαν δίπλα του ένα μαύρο σακίδιο στο οποίο περιέχονταν μολότοφ με σκοπό να του φορτώσουν ένα σωρό κατηγορίες.
Για καλή τύχη του βρετανού διαδηλωτή όμως υπήρξε βίντεο που αποδείκνυε τα πραγματικά περιστατικά και η μπατσάδικη σκευωρία έπεσε στο κενό.

Τον περασμένο Νοέμβριο ξυλοκοπήθηκε άγρια σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση ο κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου.
Αρχικά η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είχε ενοχοποιήσει για τον ξυλοδαρμό μια... ζαρντινιέρα. Την ιστορία αυτή την θυμόμαστε όλοι οπότε ας μην γράψουμε λεπτομέρειες.

Άλλη καραμπανάτη σκευωρία των μπάτσων της Θεσσαλονίκης είχε θύμα τον Παναγιώτης Κετίκης. Αυτός ο νεολαίος έγινε γνωστός σαν ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια», όταν μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, τον εμφάνιζαν οι μπάτσοι ότι συμμετείχε σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στις 5 προς 6 Μάη του 2007. Του φόρτωσαν τον μισό ποινικό κώδικα -κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα), κατασκευή εκρηκτικών βομβών (κακούργημα), έκρηξη (κακούργημα), διακεκριμένες φθορές ξένης ιδιοκτησίας (κακούργημα), διατάραξη κοινής ειρήνης (πλημμέλημα)- και ο φοιτητής προφυλακίστηκε του για 46 ολόκληρες ημέρες στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα.
Όταν έγινε το δικαστήριο αποδείχτηκε ότι η σκευωρία ήταν τόσο κακοστημένη που ούτε σε χουντικό δικαστήριο δεν θα μπορούσε να σταθεί και ο φοιτητής αθωώθηκε.
Περιττό να πούμε ότι δεν τιμωρήθηκε –έστω για τα μάτια του κόσμου- κανένα απ’ αυτά τα ένστολα γουρούνια που κατασκεύασαν αυτή την άθλια σκευωρία που είχε σαν αποτέλεσμα ο φοιτητής να στερηθεί τόσες μέρες την ελευθερία του και να φυλακιστεί γιατί έτσι καύλωσε σε κάποιους μπάτσους και τον τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί.

Ερχόμαστε στα τωρινά. Ο φοιτητής Γ.Κ κατέβηκε απ’ το σπίτι φορώντας με τις πιτζάμες του, για να πετάξει τα σκουπίδια. Την συνέχεια την παρακολουθούμε απ’ τα λεγόμενα του δικηγόρου του: «Ο πελάτης μου δεν συμμετείχε στην πορεία. Παρακολουθούσε από μακριά και όταν είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν μία κοπέλα διαμαρτυρήθηκε. Εκείνοι τον κυνήγησαν και τον συνέλαβαν. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Ούτε στη χειρότερη φαντασίωση του δημοκρατικού πολίτη αυτής της χώρας δεν θα μπορούσε να χωρέσει, ότι θα έρθει η αστυνομία να τοποθετήσει ένα σακίδιο με μολότοφ δίπλα στον κρατούμενο για να τον ενοχοποιήσει».
Ετσι ο φοιτητής βρέθηκε για τρεις μέρες κρατούμενος στα μπουντρούμια της μπασκηναρίας.
Υπήρχαν σε βάρος του πανομοιότυπες ένορκες καταθέσεις μπάτσων όπως του Δημ.Παταρίδης, που έλεγαν ότι ο φοιτητής συνελήφθη στην πλατεία Αριστοτέλους και στην κατοχή του είχε «τσάντα ώμου με διαμορφωμένη θήκη στο εσωτερικό της, μπεζ, μια χάρτινη κατασκευή μέσα στην οποία υπήρχε μια γυάλινη φιάλη μπύρας με περιεχόμενο 500 γραμμάρια εύφλεκτο υλικό (μολότοφ) κλεισμένη με ταινία, περιείχε στουπί που είναι αυτοσχέδια εκρηκτική εμπρηστική κατασκευή».

Για καλή του τύχη όπως βρέθηκε μια γυναίκα που με το κινητό της τηλέφωνο είχε αποθανατίσει την σκηνή όπου φαίνεται ολοκάθαρα μπάτσοι φορτώνουν στον Γ.Κ ένα σακίδιο με μολότοφ ώστε να τον κατηγορήσουν για κατοχή εκρηκτικών υλών.
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη οι μπάτσοι αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις καταθέσεις τους και ο φοιτητής αφέθηκε ελεύθερος.

Ο δικηγόρος του φοιτητή, Αθ.Τάρτης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι είναι αδιανόητο να κατασκευάζονται ένοχοι και να στέλνονται με σοβαρότατες κατηγορίες στον ανακριτή και εκτίμησε ότι εάν δεν υπήρχαν τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν τυχαία, θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ποινή τουλάχιστον 15 ετών φυλάκισης.

Το ερώτημα παραμένει. Αν δεν υπήρχε το ερασιτεχνικό βίντεο που έδειχνε την μπατσάδικη σκευωρία πώς ο φοιτητής θα απέδειχνε ότι δεν είναι ελέφαντας;

Παράλληλα όμως αυτή η ενέργεια των μπάτσων υποδηλώνει και κάτι άλλο. Ότι μέσα στα πλαίσια του «δόγματος Χρυσοχοϊδη» οι μπατσάδικες σκευωρίες –όπως αυτή που επιχειρείτε στους νεολαίους του αντιεξουσιαστικού στεκιού «Ρεσάλτο»- είναι στην ημερήσια διάταξη.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

11 Δεκεμβρίου 2009 στις 8:49 π.μ.

πιστεύω οτι το πιο ισχηρό μηνημα αυτης της ειδησης ειναι οτι ¨αμα βλεπετε πορεία ούτε τα σκουπίδια μη κατεβάζετε γιατι είναι πολύ πιθανό να μπλέξετε άσχημα" κι αυτο απο μόνο του επιβεβαιώνει τη διαπίστωση οτι έχουμε κρυφοχουντικού τύπου καθεστώς .
αλλα δεν το βουλώνουμε ρε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger